Toestand bijen zorgelijk ondanks goede winter

Een bij nadert een lavendelBeeld afp

De afgelopen winter zijn beduidend minder bijen gestorven dan in eerdere winters, maar dat betekent absoluut niet dat het beter gaat met de bijen. Dat zegt Frank Moens van de Nederlandse bijenhoudersvereniging (NBV).

Uit enquêtes die de NBV in het voorjaar heeft gehouden onder imkers, blijkt dat afgelopen winter ruim tien procent minder bijen stierven dan de winter daarvoor. Het sterftecijfer daalde van ongeveer 22 procent naar 10 procent. Definitieve cijfers volgen pas aan het eind van het jaar, maar Moens weet al te melden dat ook in die cijfers een enorme daling zichtbaar zal zijn.

In het najaar van 2012 waren er voldoende bloemen die de bijen van energie konden voorzien. De bijen hadden zo voldoende bagage om de winter te overleven. Dit is één van de mogelijke verklaringen voor de daling van het sterftecijfer. Daarnaast heeft de NBV imkers actief aangespoord om de varroamijt te bestrijden. Dit is een parasiet die zich voortplant op het broed van de bijen.

De NBV is blij met de cijfers uit de winter, maar vindt het veel te vroeg om te juichen. Daarvoor moeten de resultaten nog een paar winters positief blijven.

De conditie van de bij varieert met het seizoen. Moens geeft aan dat bijen nu in een lastige periode zitten "Gewassen worden gemaaid, voordat ze kunnen ontbloeien. In weilanden is alleen maar ruimte voor gras. Alle andere bloemetjes worden weggehaald. Al een maand is het heel erg schraal voor de bijen, er is bijna geen voer te halen. In de maanden tot de winter hebben bijen juist heel veel energie nodig."

Het afgelopen jaar zijn nog veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Vanaf dit jaar is een Europees verbod op enkele neonicotinoïden van kracht. Deze worden gebruikt in landbouwgif. Maar de effecten daarvan zullen pas volgend jaar meetbaar zijn. Het is nog af te wachten of dit een positieve bijdrage zal leveren aan het sterftecijfer van de bijen.

Beweeg met uw muis over het kaartje om de bijensterfte per provincie te bekijken. De cijfers zijn afkomstig van de NBV. Bijen houden niet van grote graan- en aardappelvelden. Vandaar dat het percentage in Groningen altijd wat hoger ligt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden