Toespraak Romney mag dit keer niet mislukken

Republikeinse Conventie moet tv-kijker in de 'huiskamer' van de presidentskandidaat brengen

Mitt Romney moet het deze week gaan doen: de moeder aller speeches ten gehore brengen op de Republikeinse conventie in de Amerikaanse staat Florida. Die conventie, een soort supervergadering, begint vandaag en duurt tot en met donderdag, wanneer Romney in de avond op het toneel van een stadion in Tampa verschijnt om de Amerikaanse kiezer voor zich te winnen.

Dat de aanloop naar de speech drie dagen moet duren, is normaal. Een conventie - de Democraten houden er ook een, volgende week in North Carolina - is officieel een bijeenkomst waar gedelegeerden hun stem uitbrengen op hun favoriete presidentskandidaat, na urenlang vergaderen. De conventie is ook een grotesk media-evenement, een tot in de puntjes geregisseerd spektakel met veel Amerikaanse vlaggen in beeld.

Mitt Romney wordt hier gepresenteerd als presidentskandidaat. Prominente leden spreken de aanwezigen toe. De grote televisiestations filmen alles van voor tot achter en zenden iedere avond een samenvatting uit. De Republikeinse partij heeft de ontwerpers van de studio van tv-komiek Jon Stewart en talkshowhost Oprah Winfrey gevraagd een podium te maken. Prijs: 2,5 miljoen dollar. Dat podium moet warmte uitstralen, en vertrouwen. De bedoeling van de partij: de tv-kijker het gevoel geven dat hij bij Mitt Romney thuis is.

Want dat is de Amerikaan die Mitt Romney wil bereiken: de kijker thuis. Die moet de soms wat stuntelige presidentskandidaat vooral nog voor zich zien te winnen, voor de verkiezingsdag op 6 november.

Want de peilingen wijzen uit dat hij en zijn rivaal van de Democraten, president Barack Obama, landelijk min of meer nek-aan-nek liggen. En juist ook in de zogeheten swing states, de staten die de doorslag zullen geven, is de strijd nog onbeslist.

Veel kiezers maken pas deze week voor het eerst kennis met Willard Mitt Romney (64) en zijn running mate, vicepresidentskandidaat Paul Davis Ryan (42). De Republikeinen vrezen een vlakke toespraak van Romney, zoals hij er al enkele heeft gegeven. Dat zou de niet-overtuigde kijker in de armen van de Democraten drijven. Een succesvolle speech, uit het hart gesproken en met duidelijke verkiezingspunten, kan ervoor zorgen dat Romney in de peilingen stijgt. Daarom zijn alle handgebaren, alle pauzes in de zinnen van Mitt Romney, zelfs de kant van de zaal die hij opkijkt als hij spreekt, al tot in den treuren geoefend. Ook Ryan gaat spreken. Hij heeft in zijn carrière als Congreslid al vaak aangetoond daarin vurig en vol passie te zijn.

Spannend zal het deze week vanwege Romney's toespraak daarom vooral donderdagavond worden. De rest van de week bespreken de gedelegeerden wat hun belangrijkste verkiezingspunten zijn. De Republikeinen zullen vooral proberen de aandacht af te leiden van senator Todd Akin, die deze maand uitspraken over verkrachting en abortus deed waar de partij niet content mee was. Bijzondere gast op de lijst met tientallen sprekers bij de Republikeinen is Arthur Davis, oud-Congreslid uit Alabama en tot vier maanden geleden nog Democraat.

Op de dertien verschillende videoschermen achter het podium zullen ongetwijfeld ook campagnefilmpjes te zien zijn met 'gewone' Amerikanen, die de dupe zijn van het beleid van de huidige president Barack Obama. Waarop maar één ding zal volgen vanuit de zaal: boegeroep. En als Mitt Romney vervolgens een oplossing presenteert: applaus.

De laatste keer dat het op een conventie echt spannend werd, was in 1976, bij de Republikeinen die dat jaar samenkwamen in de Amerikaanse staat Missouri. Gerald Ford en Ronald Reagan hadden in de voorverkiezingen allebei niet voldoende gedelegeerden achter hun naam weten te verzamelen om de nominatie van presidentskandidaat te winnen. De twee moesten in de dagen voor en tijdens de conventie actief lobbyen om gedelegeerden voor zich te winnen. Op de derde dag van de conventie versloeg Gerald Ford zijn tegenhanger Ronald Reagan en werd hij de officiële presidentskandidaat (hij verloor vervolgens de verkiezingen van Democraat Jimmy Carter).

Iedere staat stuurt elke vier jaar een aantal gedelegeerden naar de conventie. Presidentskandidaten moeten 1144 afgevaardigden zien te overtuigen om tot kandidaat te worden gekroond. Dat lukte Mitt Romney tijdens de voorverkiezingen: hij versloeg Newt Gingrich, Ron Paul, Rick Santorum, Rick Perry en kandidaat Michelle Bachmann in het voorjaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden