Toernooidirecteur ziet met tranen in ogen Becker afhaken

ROTTERDAM - Om vier minuten over half tien gisteravond stapte Boris Becker via de deelnemers-ingang het Rotterdamse sportpaleis Ahoy' binnen. “Gutenabend”, zei de 'verloren zoon', voordat hij door toernooi-directeur Wim Buitendijk naar de kleedkamers werd weggevoerd.

De hele dag gonsde de naam van Becker door de catacomben van Ahoy'. De als nummer één geplaatste Duitser had Buitendijk telefonisch laten weten dat hij zich in de avonduren in het sportpaleis zou melden. De schrik sloeg Buitendijk, die eerder toppers als Goran Ivanisevic en Sergi Bruguera door blessures van zijn affiches moest schrappen, om het hart. Hij zal het toch niet weer flikken, dacht de toernooibaas, die onmiddellijk terugdacht aan 1992, toen Becker zich ziek in de Maasstad meldde en niet in actie kon komen. Ruim een half uur nadat de beroemde en beruchte tennisser Ahoy' binnenkwam, werd het bange vermoeden van Buitendijk bewaarheid: Becker speelt niet in de 22e editie van het tennistoernooi in Rotterdam.

Toernooi-arts Ger Reitsma constateerde ontstekingen aan beide knieën bij Becker en kwam tot de conclusie dat hij vandaag niet kon spelen. De blessure heeft de nummer drie volledig aan zichzelf te wijten. De afgelopen weken was hij constant in de weer. Na de Davis Cup-wedstrijd tegen Kroatië, speelde hij in Marseille, Milaan en Stuttgart. “Hij is te hoog gesprongen met een te korte polsstok”, zei de zichtbaar aangeslagen Buitendijk, “maar wat kan ik er aan doen.” De toernooibaas uit Numansdorp weigerde in te gaan op speculaties dat Becker wel kon, maar niet wilde spelen. “Ik moet luisteren naar mijn toernooiarts. Als hij zegt dat Becker niet kan spelen, moet ik dat aannemen.”

Becker liet Buitendijk een medische verklaring zien, waarin de Münchener orthopeet Wohlfahrt, ondermeer in dienst bij Bayern München, verklaarde dat zijn patiënt niet in staat was om in Rotterdam te spelen. Met dat advies arriveerde Becker, die zijn vrouw en zoon in Amsterdam achterliet, in Ahoy'. Toernooi-arts Reitsma, oud-doelman van Feyenoord, deelde de mening van zijn collega uit München en dus keerde Becker gisteravond Ahoy' definitief de rug toe. Een verslagen Buitendijk achterlatend. “Becker vond het een nachtmerrie voor het evenement”, zei de toernooibaas. Dat vond Buitendijk ook, maar die zat er meer mee. “Voor het toernooi is het verschrikkelijk, vooral na de afmeldingen van Ivanisevic en Bruguera.”

Gerucht

De trammalant rond Becker kwam niet uit de lucht vallen. Al tijdens de Australian Open liet de import-Monegask weten dat hij er niets voor voelde om in Ahoy' te spelen. Ook Richard Krajicek had in Melbourne dat gerucht opgevangen en wist dat Buitendijk hem onmiddellijk zou benaderen om als vervanger van Becker naar Rotterdam te komen. Dat deed de toernooibaas uit Numansdorp inderdaad, maar de afmelding van Becker kwam nooit bij hem binnen. Nadat de 26-jarige atleet afgelopen zaterdag in Stuttgart van Michael Stich had verloren en verklaarde erg moe te zijn, kreeg Buitendijk dezelfde knikkende knieën als Becker. “Zijn afmelding kwam niet als een donderslag”, erkende hij.

Het bange voorgevoel bij Buitendijk werd gevoed door het feit dat Becker maar niet in Rotterdam kwam opdagen. Hoewel Buitendijk hem geen garantie had gegeven voor een start op woensdag, was de Duitser dinsdag in geen velden of wegen te bekennen. De drievoudig Wimbledon-kampioen had vanaf zaterdag vijf kamers besproken in het Park-hotel, maar die reservering werd iedere dag opgeschoven. Gisteren volgde de definitieve annulering, voor het hotel en het toernooi. Toch gaat Buitendijk volgend jaar weer proberen om Becker te strikken. “Hij, maar ook spelers als Ivanisevic, Bruguera en Krajicek zijn interessant voor het toernooi”. In 1992 won Becker in Rotterdam, een jaar later meldde hij zich ziek af (voedselvergiftiging), in 1994 verloor hij in de eerste ronde van Paul Haarhuis en gisteren vertrok hij zonder een spier te vertrekken en zonder een partij te spelen.

Sjeng Schalken is de vervanger van Becker, die een aantal weken rust zal nemen. De 18-jarige Limburger, de hoogst geklasseerde verliezer uit het kwalificatie-toernooi, speelt vandaag tegen de Slowaak Karol Kucera. Een meevaller voor Schalken, die gerekend had op een wild card. Buitendijk gaf die aan Joost Winnink, de eventuele tegenstander van Schalken in de tweede ronde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden