Toeristen

Het verhaal van de dreigende vloedgolf van ramptoeristen naar Wilnis, waar kwam dat vandaan en had het wat om de hakken? Of was het een extra calamiteit ter onderstreping van de natte voeten-claims? Eerst waren er enkele burgers die zeiden te vrezen voor een weekeinde met dagjesmensen, waarna de lokale overheid zich ook bezorgd toonde. En zondag opgelucht adem haalde. Heel Wilnis zou anders zijn weggespoeld, de dijken alleen al onder druk van alle patatkramen, Vietnamese loempiaverkopers en overige marskramers die de inwendige ramptoerist hadden willen verzorgen.

Ruud Verdonck

In hoeverre bestond de dreiging van Wilnis als tijdelijk Disneypark? Volgens de tv-journaals was er vrijdag al nauwelijks meer iets te beleven: dorp na regenbui. De ringvaart liep langzaam weer vol, de woonboten bleken ook bij een volle plomp een beetje kreunend in de modder te hangen. En voor de rest werden de restanten weggespoten en -geschoven. Alle mannen van Wilnis toonden zich bevlogen tuiniers wier madeliefjes, miljoenen bollen en ander groen sierwerk danig geleden hadden. Ze moesten eerst even moed verzamelen voor ze aan het herstel zouden beginnen. Zelfs voor een tv-reportage was er weinig méér van te maken. Ook voor een beetje ramptoerist moet er wel wat te zien zijn. Ik ben ooit eens per fiets door Wilnis gekomen, maar er was geen reden om af te stappen.

Trouwens, ik vind ramptoerisme niet zo verderfelijk als er doorgaans over wordt gedaan. Er zijn ergere vormen van toerisme waar hele landstreken door worden getroffen. Een jaar of wat terug stortte zeven minuten met de auto bij ons vandaan een vliegtuig op een flatgebouw. Eerst een dag laten blussen en de mannen in de witte pakken hun werk laten doen en toen wel gaan kijken. Ik kan toch moeilijk als er zich zo dichtbij een ramp heeft voltrokken fluitend de andere kant op kijken? Ik zou het storend onaardig vinden als mijn huis in de fik stond en iedereen liep schouderophalend door.

Als gedupeerde zou ik juist kwaad zijn dat iedereen Wilnis links heeft laten liggen, zoals nu, na al die larmoyante en stigmatiserende berichten, is gebeurd. En vermoeden dat die ramptoeristen toen maar zijn gaan kijken naar Ajax.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden