Toeristen mijden massaal 'enge landen'

Toerisme | De boekingen naar bestemmingen als Turkije en Egypte lopen terug. Politieke onrust en aanslagen eisen hun tol.

Montenegro. Waarschijnlijk denk je hierbij niet meteen aan een populaire vakantiebestemming. Toch wil reisorganisatie TUI het op de kaart zetten als ideale plek voor een strandvakantie. Een overnachting is er niet duur en zomerweer gegarandeerd. Voor veel Nederlanders, en andere Europeanen, waren dit tot voor kort dé motieven om op vakantie te gaan naar Turkije. Een reeks aanslagen en later een mislukte coup gooiden roet in het eten. Maar al in juni lag het aantal bezoekers er 40 procent lager dan een jaar eerder.

De reisbranche heeft het niet makkelijk. Aanslagen en politieke problemen in Turkije en Noord-Afrikaanse landen, leiden tot minder boekingen naar die bestemmingen. Thomas Cook bijvoorbeeld, in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk marktleider voor Turkije, moest het aanbod met 40 procent verkleinen.

Ook voor TUI is Turkije een belangrijke markt. Nog steeds reizen er veel mensen naartoe. Gisteren bracht het Europese moederbedrijf TUI Group kwartaalcijfers naar buiten. Daaruit blijkt dat de totale omzet in de eerste negen maanden van dit boekjaar met ruim 5 procent is gedaald. Oorzaken, volgens de reisaanbieder: een heel vroege Pasen, de aanslag op het vliegveld van Brussel én minder boekingen naar Turkije, Egypte en Tunesië waar het politiek onrustig is en aanslagen zijn geweest.

Toch ziet de grootste reisorganisatie van Europa de toekomst zonnig in. Ook al reizen er minder mensen naar Turkije, het land staat bij TUI Nederland nog steeds in de top-3. Weliswaar van de troon gestoten door Spanje, op de voet gevolgd door Portugal. Als je Turkije buiten beschouwing laat, nam het aantal boekingen bij de TUI Group met 8 procent toe. Daarmee wordt het gat niet helemaal gedicht, maar het beperkt in ieder geval de schade. Succesvol is ook de alsmaar groeiende cruise-markt waar de reisoperator zich steeds meer op focust.

TUI is in het voordeel met een eigen luchtvaartmaatschappij en verschillende grote hotelketens in populaire Zuid-Europese vakantielanden. Het is daardoor relatief makkelijk om te focussen op een andere vakantiebestemming, legt woordvoerster Petra Kok van TUI Nederland uit. "Spanje is veiliger en daardoor populairder, maar als er meer toeristen naar Spanje gaan, moet je die ook unnen onderbrengen. Wij kunnen dat omdat onze hotels er al staan."

Reisbrancheorganisatie ANVR bevestigt dat 2016 tot nu toe niet het beste jaar is voor touroperators. Maar een positief eindresultaat is nog helemaal niet ondenkbaar, zegt woordvoerder Frank Oostdam. De boekingen naar Turkije liepen met 36 procent terug de afgelopen zeven maanden, blijkt uit cijfers van de organisatie. Maar als je het naar het totale plaatje kijkt, dan registreerden touroperators slechts 0,3 procent minder boekingen. Dat valt dus wel mee.

Turkije was verreweg het belangrijkste vakantieland voor touroperators, erkent Oostdam, maar dat betekent niet dat de mensen die daar eerst naartoe gingen, nu niet meer op vakantie gaan. De ANVR ziet juist dat consumenten weer meer vakantie vieren. Ze zoeken een ander land op, zoals Spanje. Ook Griekenland is verrassend populair. In vergelijking met vorig jaar reisden daar 30 procent meer Nederlanders naartoe. "Als dat percentage in augustus blijft stijgen en Spanje zo in trek blijft, hoeven we dit jaar helemaal niet slecht af te sluiten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden