Toeristen komen toch, dankzij mooie weer

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - In het Paasweekeinde hebben 900 000 buitenlanders ons land bezocht. Dat is 25 000 minder dan vorig jaar, maar het Nationaal Bureau voor Toerisme is desondanks dik tevreden. Het had maar gerekend op 850 000 toeristen.

Directeur J. Cornelissen dankt het meevallende aantal bezoekers aan het onverwacht mooie weer. Ook Nederlanders lieten zich massaal verlokken tot een korte vakantie in eigen land. Zo'n 350 000 landgenoten braken er even tussenuit. Samen gaven de Nederlandse en buitenlandse toeristen ruim 160 miljoen gulden uit.

Het dagtoerisme profiteerde het meeste van de Paasdrukte. De grote dagattracties spreken van een goed begin van het seizoen, ondanks de vroege Pasen. In Groningen was de tentoonstelling IJs in Beeld in de Hortus van Haren de grote trekker. In Friesland deden vooral de boot- en bungalowverhuurders goede zaken. In Overijssel waren de attractieparken in trek; gisteren was het druk in de Waarbeek, Hellendoorn en Ponypark Slagharen. In Drenthe trok het Noorder Dierenpark in Emmen 30 000 bezoekers. Door extra reclame wisten vooral Duitse toeristen dit jaar de provincie te vinden. Dankzij het goede weer was in Gelderland wandelen en fietsen populair. In Flevoland was de Kijk- en Doedag die Staatsbosbeheer op verschillende plekken hield een doorslaand succes. In Utrecht was alleen de provinciehoofdstad druk; Amersfoort en Zeist trokken minder toeristen dan andere jaren. In Noord-Holland trokken de toeristen naar de Broeker Veiling en Fort Kijkduin. De hotels in de kustplaatsen waren voor 90 procent volgeboekt. Amsterdam had al helemaal geen klagen. De hoofdstad trok vijf procent meer toeristen dan vorig jaar. Op zaterdag zaten de hotels propvol, ook in de duurdere sectoren. Opvallend was de massale komst van Britse toeristen, die dit jaar de Duitsers getalsmatig overvleugelden. De Catharina-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk, de rondvaarten en de musea waren. In Zuid-Holland waren de bezoekersaantallen wat minder dan voorafgaand jaar, door het ontbreken van een trekpleister als de Vermeertentoonstelling in het Mauritshuis. De Keukenhof in Lisse trof evenveel bezoekers dan vorig jaar: 50 000. In Zeeland spraken strandplaatsen als Domburg en Zoutelande van 'een zomerse drukte'. Ook het wildkamperen was als vanouds populair. De Zeeuwse politie deelde 37 bekeuringen uit. In Brabant deden de dagattracties als de Efteling, Autotron, en Beekse Bergen goede zaken.

Het verblijfstoerisme in alle streken was gelijk of iets minder dan vorig jaar. Dat komt mede door het wegvallen van de langere Paasvakantie, die vervangen wordt door de Tulpvakantie in mei. Met name de campings hadden last van de slechte weersvoorspelling. Hotels en bungalowparken draaiden goed. Het Nederlands Bureau voor Toerisme verwacht een goed toeristisch jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden