Commentaar

Toeristen hou je niet tegen, maar Amsterdam kan wel zoeken naar een ander type

Voorbijgangers op de Wallen in de binnenstad van Amsterdam. Beeld ANP
Voorbijgangers op de Wallen in de binnenstad van Amsterdam.Beeld ANP

Een ‘sterk, internationaal concept’, zo roemde toenmalig VVD-wethouder Frits Huffnagel in 2004 zijn eigen campagne om Amsterdam te promoten.

Veel bewoners van de hoofdstad zullen inmiddels terugverlangen naar de wat huiselijker dagen van ‘Amsterdam heeft het’, toen ze zich nog niet overspoeld voelden door de - inderdaad: internationale - mensenmassa’s die de stad nu aandoen.

Het zal niet alleen de campagneslogan ‘I amsterdam’ zijn geweest waardoor delen van de Amsterdamse binnenstad zijn verworden tot een 24-uurskermis. Ettelijke buitenlandse steden kampen met soortgelijke problemen, met dank aan spotgoedkope vliegtickets, en aan Airbnb. En natuurlijk zijn de problemen die gemeentelijk ombudsman Arre Zuurmond signaleert, afgelopen zaterdag in deze krant, niet alleen terug te voeren op massatoerisme. De stad kampt ook met voortvluchtige veroordeelden, illegale taxi’s en boottaxi’s, criminele Albanezen, drugshandel, urineren en kennelijk zelfs poepen op straat.

Als de politie haar handen heft in machteloosheid, en dat doet ze, dan is duidelijk dat de grenzen van het aanvaardbare worden overschreden. Burgemeester Halsema is al in gesprek met minister Grapperhaus van justitie over extra agenten en voor allerlei vormen van criminaliteit zit een deel van de oplossing zeker in handhaving. Maar de overlast die veel Amsterdammers ervaren, heeft toch vooral te maken met de almaar aanzwellende stroom toeristen. Die overtreden meestal geen wetten, maar zorgen wel voor veel hinder, omdat ze met zoveel zijn en zich vaak ook nogal luidruchtig, zo niet onhebbelijk gedragen.

Nutellawinkels

Toeristen hou je niet tegen. Mondiaal blijft de toeristenstroom groeien, zeker naarmate in grote opkomende economieën met het inkomen ook de reislust groeit. Het is niet erg kansrijk om de beroemde grachtengordel af te grendelen. Maar zitten de opvolgers van Huffnagel nu echt te wachten op bezoekers die vooral komen voor de Wallen en de coffeeshops? Of kan de gemeente zich beter gaan richten op manieren om de stad aantrekkelijker te maken voor mensen die in alle rust van de stad en haar prachtige musea genieten en liever een goed restaurant bezoeken dan een Nutellawinkel of een coffeeshop? De gemeente kan zich ook de vraag stellen of raamprostitutie daarin nog past.

Met het verhogen van de toeristenbelasting probeert Amsterdam al om de stad duurder te maken en daarmee onaantrekkelijker voor budgettoeristen. Ook heeft de gemeente de strijd aangebonden met toeristenwinkels. Goede eerste stappen, die smaken naar veel meer - inclusief een mooie nieuwe campagne.

In het commentaar leest u de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren vindt u hier.

Lees ook:

Ombudsman slaat alarm: 'Het centrum van Amsterdam is 's nachts een wetteloze jungle'

Overlast, illegale taxi's, crimineel geld dat welig tiert en agenten die machteloos toekijken: de ombudsman schetste dit weekend een onthutsend beeld van nachtelijk Amsterdam.

Bewoners van de Wallen: 'Amsterdam moet af van het imago dat alles kan en mag'

De Wallen zouden een wetteloos gebied zijn, stelde de ombudsman van Amsterdam dit weekend. Hoe ervaren bewoners dat? En waarom wonen ze er eigenlijk? ‘De drukte neem je op de koop toe als je hier naartoe verhuist.’

Een nacht op de Wallen: 'Elders was ik al vijf keer opgepakt voor wat ik hier in twintig minuten gedaan heb'

Het centrum van Amsterdam verandert ’s nachts in een wetteloze urban jungle, zei ombudsman Arre Zuurmond. Trouw ging kijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden