Toerist kiest vaker voor Nederland

Vooral Zeeland profiteert van opleving

Het totaal aantal toeristen dat vorig jaar één of meerdere nachten in Nederland sliep, is in zes jaar tijd niet zo fors gegroeid als in 2014. Vooral de Zeeuwse hotels, campings en bungalowparken profiteerden daarvan. Die zaten vorig jaar bijna een vijfde voller dan in 2013, zowel met Nederlandse gasten als met buitenlandse vakantiegangers. Ook de provincies Zuid- en Noord-Holland trokken meer toeristen.

De groei van het aantal buitenlandse logés in Nederland ligt boven het wereldwijde gemiddelde. In 2014 trok Nederland 9 procent meer internationale gasten. De Wereld Toerisme Organisatie (UNWTO) van de Verenigde Naties telde vorig jaar 1,2 miljard toeristen, een stijging van 5 procent.

Europa blijft aantrekkelijk voor toeristen. De helft van alle vakantiegangers trekt naar landen als Italië, Spanje en Frankrijk.

De meeste toeristen in Nederland komen uit de directe omgeving: Belgen, Britten en vooral Duitsers bezoeken de Nederlandse stranden en steden. In Zeeland en op de Wadden is Duits de meest gehoorde taal onder toeristen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwamen er vorig jaar bijna 4 miljoen Duitse toeristen naar Nederland.

Dankzij de vakantiespreiding en het mooie weer bezochten Belgische en Duitse toeristen Nederland ook buiten de zomervakantie om. De meeste Duitsers trokken er met de auto op uit voor een kort tripje. Deutsche Bahn, de Duitse spoorwegen, zag daarnaast dat het aantal Duitsers dat de trein pakt voor een vakantie in Nederland met 7 procent groeide.

Er kwamen ook meer vakantiegangers uit Australië en Azië naar Nederland. Met name Chinezen brachten volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) vaker een nachtje door in Nederland. De snelgroeiende middenklasse in dat land maakt meer internationale reizen.

Opvallend daarnaast is dat het aantal Afrikaanse toeristen ten opzichte van 2013 met 12 procent is gegroeid naar 136.000. Alleen het aantal bezoekers uit Azië steeg sterker.

De stijging van het aantal gasten uit Groot-Brittannië komt vermoedelijk omdat de euro goedkoop is ten opzichte van het pond. Van die lage eurokoers profiteerden ook de miljoen Amerikanen die naar Nederland kwamen en hier hun dollars uitgaven.

De stand van de Russische roebel werkte juist omgekeerd. Het CBS telde voor het eerst sinds 2010 minder bezoekers uit Rusland. Die bleven thuis, vanwege de forse waardedaling van hun munt en de gespannen politieke verhoudingen tussen Rusland en Europa. Voor de toeristenbranche is dat jammer, want Russen gelden als 'big spenders'.

Ook dit jaar verwacht het NBTC een groei van het aantal toeristen dat hier één of meer nachten doorbrengt, maar die zal minder uitbundig zijn dan in 2014.

Vakantiehuisjes worden verkocht

De Frans-Nederlandse groep Pierre & Vacances-Center Parcs Groep verkoopt een deel van zijn vakantiehuisjes in Nederland aan particulieren. De huisjes van het vakantiepark Center Parcs Port Zélande in Ouddorp worden als eerste verkocht. Later gaan ook negen andere parken in Nederland, België en Duitsland in de verkoop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden