Toeren door de stegen van Amsterdam

Van veel stegen in Amsterdam weet geen mens meer wat er zich vroeger afspeelde. René Groeneveld van D66 Amsterdam-Centrum organiseert dinsdag een tocht langs verborgen stegen.

Fenneke Sysling

1

Wie wil er nu stegen in Amsterdam uitgebreid bekijken? Dat zijn toch ongure plekken, die stinken naar pies?

„Nou, niet alle stegen stinken naar pies. Maar ook het feit dat ze naar pies stinken, vinden wij een reden om ze te bezoeken. Er zijn tweehonderd stegen in Amsterdam, van veel ervan weet niemand meer bij wie ze horen. Zelfs de gemeente weet niet meer wat ze heeft aan stegen en gangen. Van sommigen konden we alleen met oude kaarten achterhalen hoe ze eigenlijk heten.”

2

Waarom zijn de stegen eigenlijk afgesloten?

„Dat gebeurde meestal uit veiligheidsoverwegingen, als er junkies rondhingen. Er waren ook bewoners die de pislucht zat waren en hun stegen zelf gingen afsluiten. De volgende stap is dan dat ze er een bank neerzetten, of een fietsenstalling. Als je dat voor een langere periode doet, vijftig jaar ofzo, dan is het geen openbare weg meer. Dat is bijvoorbeeld zo in het Begijnhof. De gemeente zorgt daar wel voor de verlichting, maar een deel is geen openbare weg meer.”

3

Waarom wil D66 dat stegen weer in de aandacht komen?

„Van ons hoeven heus niet alle stegen weer open. Maar we willen wel reacties van mensen peilen. En we willen de vraag opwerpen of het nog wel nodig is om ze dicht te houden. Bij de Geldersekade zijn bijvoorbeeld ook brede straten dicht. Sommigen kunnen best weer open. We willen ook aandacht voor de kwaliteit van de bestrating en de verlichting. De gemeente moet wel goed onderhoud blijven plegen. Bovendien vinden we dat de cultuurhistorische waarde van deze stegen te veel uit het zicht is geraakt.”

4

De cultuurhistorische waarde?

„Mensen die er wonen weten soms niet eens meer de naam van hun steeg. Wij willen dat in die tweehonderd stegen weer tweehonderd naambordjes worden opgehangen. Zodat mensen weer weten dat ze in de Teerketelsteeg wonen, en dat daar vroeger wel een teerketel zal hebben gestaan. En als straten afgesloten zijn, dan moeten de bordjes van buiten de hekken zichtbaar zijn, zodat ook voorbijgangers weten wat de naam van die steeg is.”

5

Is deze tocht in de toekomst wellicht ook interessant voor toeristen?

„Waarom niet? Normaal had ik ook zelf nooit bij steegjes stilgestaan. Maar als je je er meer bezig gaat houden, is het vele keren interessanter dan het op het eerste gezicht lijkt. Als de tocht een succes is, dan zou er best een toer van gemaakt kunnen worden. Amsterdam heeft zo veel te bieden. En als er een toer is over de walletjes, waarom dan niet ook eentje die door de steegjes gaat. Van mij mag het.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden