Toenemende kans op mist

Het hogedrukgebied dat zich de afgelopen dagen boven de Noordzee posteerde, is min of meer overlopen door storingen.

Vanaf vrijdag lijkt zich boven het Noordzeegebied en Scandinavië een sterker hogedrukgebied te manifesteren. Dat betekent afnemende neerslagkansen en ook na het weekeinde zal het overwegend droog blijven. Tussen IJsland en Schotland bouwt zich namelijk een nieuw hogedrukgebied op. De druk in de kern loopt mogelijk op tot rond 1035 hPa. Rond het hoog dringen waarschijnlijk relatief koude luchtmassa’s naar onze streken op. De temperatuur gaat medio volgende week dan ook enkele graden naar beneden.

Omdat de wisseling van de ‘hogedrukwacht’ niet altijd vlekkeloos verloopt, hou ik voor aanstaande dinsdag met enige regen rekening. Verder wil ik benadrukken dat vorm en positie van de hogedrukzone verschillend wordt beoordeeld door de oplossingen, gelieerd aan het Europese atmosfeermodel. Dat noopt tot enige gereserveerdheid met betrekking tot de lange termijn. Voor wat betreft het weekeinde zijn de ontwikkelingen eenduidig: de kans op droog weer is groot, er staat weinig wind en ’s middags kan het maximaal 16-18 graden worden, Verder in de middag geregeld zonneschijn, in de nacht en ochtend is er kans op mist.

Ook vanochtend kan het op veel plaatsen enige tijd mistig of sterk nevelig zijn. Vanmiddag veroorzaakt een over de Noordzee trekkende storing enkele buien in het noorden van het land. Hier en daar schijnt ook even de zon en de temperatuur stijgt naar een graad of 17. De wind ruimt van zuidwest naar west tot noordwest en is overwegend matig van sterkte. Vrijdag is een rustige dag (weinig wind) en met nu en dan zon kan het kwik ’s middags op 17 graden uitkomen. In de nacht en ochtend kan het plaatselijk mistig zijn. Een over ons land trekkende frontale storing heeft gisteren plaatselijk veel regen veroorzaakt. In Nijbroek, Tilligte en Odijk viel maar liefst 20 mm, eerder op de dag meldde Hengstdijk in Zeeuws-Vlaanderen al 14 mm. Vooral in het oosten van het land kwam het ook tot onweer. Medewerker Catrinus Dijkstra uit Brummen maakte gewag van een pittig onweer tussen 14:40 en 15 uur. In het westen en noorden kwam het kwik lang niet overal aan de grens van 15 graden toe, in het zuidoosten meldde Ell om 17 uur nog 19,5º.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden