Toename zelfmoorden: mannen minder goed bestand tegen crisis

"Vergelijk het met een grote mammoettanker die zich voor een storm moet weren. De mannelijke mammoettanker gooit één groot anker uit. De vrouwelijke tanker gooit tien kleine ankers uit en is zo beter bestand tegen de storm."Beeld thinkstock

Het aantal zelfmoorden in Nederland is voor het zesde jaar op rij gestegen - en is nog nooit zo hoog geweest. Vorig jaar maakten 1854 mensen een einde aan hun leven, het jaar daarvoor waren dat er nog 1753. Ten opzichte van 2007 is in Nederland het aantal zelfdodingen met een kwart gestegen.

De hoofdoorzaak van de stijging - niet onderzocht door het CBS - is de economische crisis, zegt Ad Kerkhof. Kerkhof, hoogleraar en klinisch psycholoog aan de VU, is 'toch weer geschrokken' door de toename: "100 meer. Er lijkt maar geen einde aan te komen. Ik zie geen reden waarom de stijging niet ook in 2014 door zal zetten."

Vooral mensen van middelbare leeftijd, tussen de 40 jaar en 65 jaar, plegen zelfmoord. Veel meer dan 20 jaar geleden. Veelal mannen.
Waarom mannen? En waarom van middelbare leeftijd? Mannen zijn minder goed dan vrouwen geworteld in het leven, zegt Kerkhof. Met andere woorden: "Ze ontlenen hun identiteit aan één ding: hun baan."

Tien kleine ankertjes
Vrouwen hebben meer zaken waar ze hun identiteit aan ontlenen zoals zinvolle betrekkingen en relaties met vrienden en kennissen.
"Vergelijk het met een grote mammoettanker die zich voor een storm moet weren. De mannelijke mammoettanker gooit één groot anker uit. De vrouwelijke tanker gooit tien kleine ankers uit en is zo beter bestand tegen de storm."

Positief punt is volgens Kerkhof de doorzettende daling van zelfmoorden onder 80-jarigen. Een daling die jaren geleden al is ingezet. Dat komt door twee zaken, zegt Kerkhof. "De gezondheidszorg is verbeterd. En ouderen hebben betere leefomstandigheden; ze zijn fitter, gezonder en staan beter in het leven."

Sociale cohesie
Nederland neemt een relatief gunstige plek in binnen Europa qua zelfdodingen. In buurlanden België en Frankrijk ligt het aantal zelfdodingen veel hoger. "Dat komt", zegt Kerkhof, "omdat in Nederland een grotere sociale cohesie bestaat met veel aandacht voor kwetsbare mensen. Een Belg gaat niet graag naar de psychiater en lucht zijn hart niet snel bij vrienden. Zo blijft hij verstoken van hulp."

Of dat de hoofdreden is waarom in mediterrane landen (Italië, Spanje, Griekenland, Portugal) het aantal zelfdodingen traditiegetrouw laag is? Ja, zegt Kerkhof, deels. Naast de sterke familiebanden en een leven dat zich (dankzij een beter klimaat) meer op straat afspeelt speelt ook de kerk een rol. Een dubbelrol. "In religieuze landen wordt minder zelfmoord gepleegd, juist door de cohesie. Maar in religieuze landen wordt zelfdoding minder goed geregistreerd. Het taboe is er groter, waardoor een zelfmoordgeval soms bewust niet als zodanig wordt herkend."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden