Toename vakantiewoningen gevaar ongerepte stranden

De Belgische kustplaats Nieuwpoort-Bad. Beeld LimoWreck

Vakantiewoningen aan de Nederlandse kust zijn booming, tot grote ergernis van milieu- en natuurorganisaties. Zij trekken nu aan de bel. "De ongerepte kust dreigt te verdwijnen door een explosie aan vakantiewoningen."

Cadzand-Bad is een Zeeuwse badplaats van 790 inwoners. De komende jaren krijgt het dorp er 862 nieuwe toerismewoningen bij. En dat is geen uitzondering. "De afgelopen jaren hebben we een sterke ontwikkeling gezien aan de Nederlandse kust wat vakantiewoningen betreft", zegt Gert de Groot van Natuurmonumenten. "Van Zeeland tot aan de Waddeneilanden."

Belgisch doemscenario
De Groot is een van de initiatiefnemers van 'Bescherm de kust', een campagne die aandacht vraagt voor de -nu nog- ongerepte natuur rondom de Nederlandse stranden. "We moeten ervoor oppassen dat we niet zoals de Belgen eindigen", zegt hij. "Zij hebben onlangs nog hun kuststrook tot lelijkste plek van hun land verkozen."

Dat schrikbeeld wil De Groot niet voor Nederland. Daarom is de website beschermdekust.nl in het leven geroepen. Op dit platform kunnen mensen kennis en ideeën uitwisselen over de huidige stand van zaken omtrent de vakantiewoningenexplosie en hoe dit tegen te gaan.

Zo zijn er een hoop oude vakantieparken die nauwelijks nog gebruikt worden. "Die worden nu nog verkocht aan individuen, in plaats van dat er nieuw leven in wordt geblazen", vertelt hij. "De huisjes worden hier niet aan toeristen verhuurd, maar bijvoorbeeld aan tijdelijke arbeiders uit Oost-Europa. Renoveer die parken, zeg ik dan. In plaats van nieuwe te bouwen op plekken waar nog niet eerder is gebouwd."

'Unieke huizen'
Een ander gevaar van de explosie is de toenemende interesse vanuit de economische markt. "Mensen met veel geld willen graag een huisje op een unieke plek, en projectontwikkelaars springen hier op in", merkt De Groot op.

Maar waar één vakantiehuis is, komen er meerdere, vreest hij. Binnen de kortste keren staan al die 'bijzondere' woningen op een rijtje naast elkaar, en is er van ongerepte natuur geen sprake meer. "Dat is niet goed voor de markt want de recreatieve aantrekkingskracht van de vele bestaande bedrijven verliest zo haar waarde. De recreanten komen juist voor de mooie stranden."

Gebrek aan regie
Sinds kabinet Rutte I ligt de regie van het landschapsbeleid in handen van de provincie in plaats van het Rijk. Hierbij ontbreekt het volgens De Groot aan een complete visie voor de hele kuststrook. "Gemeentes hebben om de vier jaar een andere bril op, en denken te weinig aan de lange termijn. Wat dat betreft was het veel voordeliger toen het Rijk nog over de gehele kuststrook ging."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden