Toename homoacceptatie in Nederland

Nederland was in Europa al koploper op het gebied van homoacceptatie, en de afgelopen jaren is de tolerantie nog groter geworden. Waar zeven jaar geleden 15 procent van de bevolking aangaf tegen homoseksualiteit te zijn, is dit in 2012 geslonken tot 4 procent.

Deze cijfers komen uit een nieuw rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Het SCP deed landelijk onderzoek naar de acceptatie van homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Vooral onder laagopgeleiden, jongeren tussen de zestien en vierentwintig jaar, 65-plussers en strenggelovigen is de tolerantie voor homoseksualiteit gegroeid, net als onder aanhangers van het CDA en die van GroenLinks.

Uit de cijfers blijkt verder dat niet-westerse migranten minder verdraagzaam zijn ten opzichte van homo's en lesbiënnes. Maar dat verschilt wel per migrantengroep. Zo vindt 28 procent van de Turken en Marokkanen dat homo's met elkaar mogen trouwen, tegenover ongeveer zestig procent van de Surinaamse en Antilliaanse onderzoeksdeelnemers.

Opvallend is dat de mening van de eerste generatie Turken en Marokkanen (die zijn opgegroeid in het land van herkomst) over homoseksualiteit vrijwel overeenkomt met die van de tweede. Beide zouden het problematisch vinden wanneer hun kind een relatie zou hebben met iemand van hetzelfde geslacht.

Lisette Kuyper, onderzoeker van het SCP, vindt die houding van jonge allochtonen opmerkelijk: "Je zou verwachten dat deze tweede generatie, die in Nederland is opgegroeid, progressiever zou zijn dan hun ouders."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden