Toenadering tot Rusland werkt beter

Generaal buiten dienst Harm de Jonge luidt de noodklok (Opinie, 11 april). Nederland houdt zich niet aan de 2 procents-norm. Daarmee bewijst Nederland onverschillig te staan tegenover defensie. Zullen Amerikanen nog bereid zijn bij duizenden te sneuvelen voor een verzwakt Europa? De-escalatie werkt escalatie in de hand. Poetin heeft dat door. Wij niet. Wie vrede wil, moet zich op oorlog voorbereiden. Hard power is nodig. In plaats van daaraan te werken, draait Nederland zich om en droomt verder over de verzorgingsstaat. Aldus deze '5 voor 12' -boodschap van de generaal.

Generaal De Jonge suggereert heel wat. Ik stel voor om het eens om te draaien. Laat wie vrede wil zich op de vrede voorbereiden. Door economieën zo met elkaar te verbinden dat oorlog schadelijk is voor beide partijen. Door heel veel tijd en energie te steken in diplomatieke en geweldloze initiatieven. Door samen met de Russische kerken te werken aan een vredesstrategie.

De generaal maakt niet duidelijk wat die concrete harde politiek ten aanzien van Rusland moet inhouden. Ik vrees dat een verdere escalatie de spanning in de regio alleen nog maar opvoert. Hier ligt een concrete taak voor de VN om de conflicterende partijen om de tafel te krijgen.

Poetin heeft de Navo - die steeds weer zoekt naar bestaansrecht - een geweldige dienst bewezen. Eindelijk kan weer eens bewezen worden hoe noodzakelijk defensie is. Het is tijd om de JSF bedrijfsklaar te maken en er de gemoderniseerde kernwapens onder te hangen. Immers de Rus is weer de ouderwetse Rus zoals we die kennen uit de Koude Oorlog.

Ik zie niet in waarom elk nieuw conflict aangegrepen moet worden om weer met oude antwoorden te komen. Dat heilig geloof in militair geweld brengt ons internationaal geen stap verder. Ik zie meer in creatieve blusacties dan in het nog meer olie op het vuur gooien. Net zo goed als er training nodig is voor het aangaan van het gevecht is er training nodig voor een creatieve oplossing van een conflict dat uit de hand dreigt te lopen. Ik vertrouw erop dat steeds meer regeringen Rusland gaan zien als een economische partner en een potentiële bondgenoot in plaats van een eeuwige vijand. Waarom de argumentatie die gebruikt werd om deel te nemen aan de Winterspelen in Sotsji ook niet inzetten als politieke argumentatie. Een riskant spel, maar de moeite waard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden