Toenadering Oosterhuis en bisschoppen

Handreiking | Bisschop Gerard de Korte nam gisteren het nieuwste boek van Huub Oosterhuis in ontvangst. Opmerkelijk, want de kerkvernieuwer ligt niet goed bij de bisschoppen.

STIJN FENS en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Een Nederlandse bisschop in één ruimte met kerkvernieuwer Huub Oosterhuis, het blijft een bijzonderheid. Veel bisschoppen vinden de kerkvernieuwer te progressief. Gisteren was Gerard de Korte, bisschop van Den Bosch, aanwezig bij '50 jaar katholiek in Nederland' in het Muziekgebouw Eindhoven. Hij zat vlakbij Oosterhuis op de eerste rij. Met de manifestatie wilden de organisatoren aandacht besteden aan 'het positieve wat er de afgelopen decennia binnen en aan de randen van de (rooms-)katholieke kerk is gegroeid, vaak tegen de klippen op'. Met die klippen worden - het kan niet anders - ook een aantal bisschoppen bedoeld.

In 2010 werden de liederen van Oosterhuis op gezag van de bisschoppen uit de officiële misboekjes verwijderd. 'Te vaag' en 'te horizontalistisch', vonden de censors. De Korte zong gisteren gewoon mee met de liederen van de dichter en theoloog. Met het nieuwe werk van Oosterhuis heeft hij 'best wel wat moeite', gaf hij toe. Maar met de oudere liederen was niets mis. "Geloofsinhoudelijk kan ik er geen ketterij in ontdekken", zei hij met een glimlach.

Tijdens de bijeenkomst waar zo'n vijfhonderd, voornamelijk oudere, gelovigen aanwezig waren, kreeg De Korte 'Alles voor allen', het meest recente boek van Oosterhuis aangeboden. Hierin geeft hij antwoord op 'de eeuwige vragen van vandaag' vanuit zijn interpretatie van de Bijbel. Een boek met de bijzondere ondertitel 'Een nieuwe catechismus', een verwijzing naar het geloofsboek met bijna dezelfde naam dat vijftig jaar geleden verscheen. Deze 'Nieuwe Katechismus' werd toentertijd in opdracht van de Nederlandse bisschoppen samengesteld en ademde het optimistische levensgevoel van de tweede helft van de jaren zestig uit. Er werden in drie weken 75.000 exemplaren van verkocht, maar Rome vond de Hollandse catechismus niet orthodox genoeg.

Ook het geloofsboek van Oosterhuis zal niet op instemming van het Vaticaan kunnen rekenen. Rond zaken als eucharistie en de verrijzenis neemt hij opnieuw standpunten in die op gespannen voet staan met de leer van de katholieke kerk. Ook gisteren nam Oosterhuis - met naast hem een groot portret van bisschop Bekkers, nog altijd de icoon van de kritische katholieken - afstand van de wijze waarop de rooms-katholieke kerk met hertrouwd gescheidenen, praktiserende homo's en ongehuwd samenwonenden omgaat. In dit verband sprak hij van een 'boosaardige schijngod achter de leer'.

De Korte hoorde het allemaal aan. Even later zei hij de bijeenkomst met 'wisselende gevoelens' te hebben beleefd. Hij had mooie dingen gehoord, maar af en toe ook de wenkbrauwen gefronst. Verder benadrukte hij vooral gekomen te zijn om te verbinden en deed een oproep samen na te denken hoe om te gaan met de geloofscrisis die ons land in zijn ogen teistert.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden