Brief van de hoofdredactieCees van der Laan

Toen vielen de schoten en werd alles anders

Het plannetje was mooi bedacht door de nieuwscoördinator van deze krant, maar de journalistiek is net zo veranderlijk als het weer. De zon kan volop schijnen, zonder jassen naar buiten, maar een uur later kunnen de wolken samenpakken en hult de wereld zich in somberheid. Nederland worstelde deze week met de afschuwelijke moord op advocaat Derk Wiersum en vanzelfsprekend pakten we grootscheeps uit met deze ‘aanval op onze rechtsstaat’, zoals premier Rutte het deze week verwoordde. En niemand gaf hem ongelijk.

Ons plannetje ging daardoor ook overboord. De nieuwscoördinator, die wij op de redactie chef in of chef dag noemen, Antal Crielaard, kwam met het idee om het 3000ste Klein Verslag van Wim Boevink donderdag te verhuizen van zijn vaste plek in De Verdieping naar de voorpagina. Als een ode aan deze observator van de dagelijkse beslommeringen, onzeker zoekend naar houvast, die in zijn kroniek, zoals hij zelf zijn Klein Verslag noemt, het leven lospeutert uit het alledaagse. 

Wij vonden het een geweldig idee. Ik belde zijn collega-Achterop-schrijver Rob Schouten of hij een extra column voor de donderdagkrant wilde schrijven, want als Boevink naar de voorpagina verhuisde, hadden we een ‘gat’ te vullen op de achterpagina van De Verdieping. Vanzelfsprekend wilde hij dat. Aan het einde van het gesprek zei ik nog, dat de plannen konden veranderen als er groot nieuws zich aandiende. Dat was geen probleem, reageerde Schouten.

Eerbetoon  de klos

Toen vielen de schoten in Buitenveldert en werd alles anders. Diezelfde nieuwscoördinator veegde zijn voorpagina schoon, het Klein Verslag bleef op zijn vertrouwde plek, met een aankondiging in het balkon op de voorpagina, zoals wij de inhoudsopgave noemen. Schouten had voor niets getikt. Op zichzelf niets bijzonders, dit gebeurt regelmatig met onze plannen en ideeën, alleen was deze keer het eerbetoon aan Wim Boevink de klos.

Dit gold min of meer ook voor de Algemene Beschouwingen die de afgelopen dagen werden gehouden. Dit traditionele politieke hoogtepunt van het jaar, samen met Prinsjesdag, waarmee wij en andere media groots uitpakken, werd eveneens overschaduwd door de moord op de advocaat van de kroongetuige Nabil B., wiens broer al eerder was vermoord. De moord op Wiersum, op klaarlichte dag, leest als een boodschap, schreef de krant donderdag op de voorpagina. “Het lijkt een poging om te laten zien wie de sterkste is”, zo wordt Barbra van Gestel geciteerd van het Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van justitie.

In die kennelijke strijd wie de sterkste is, klinken al rap grote woorden om de situatie te beschrijven. Nederland is een narcostaat, heb ik in de afgelopen dagen in veel media kunnen lezen of horen. Nederland heeft de strijd tegen de harde drugscriminaliteit verloren, is een andere veel gebezigde uitspraak. ‘Kabinet verklaart drugscriminelen de oorlog’, kopten wij gisteren op de voorpagina.

De wereld komt in al zijn ingewikkeldheden en vragen op ons af en vervolgens in de krant. Wim Boevink verwoordt het in het klein, maar in zijn betekenis symbolisch voor het grotere: “Vandaag bijvoorbeeld, in dit drieduizendste Klein Verslag, vraag ik me af hoe het komt dat glazen vrijwel altijd kringen maken. En waarom zo vaak een spaak het fietsslot blokkeert. En waarom staand een broek uittrekken zoveel moeilijker is dan staand een broek aantrekken. Er zijn nog zoveel raadsels om ons heen en heel dichtbij”.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden