Tuin in de Eifel

Toen ik al mijn foto’s bekeek, zag ik dat een professionele tuinfotograaf geen overbodige luxe zou zijn

Beeld Maartje Geels

Het manuscript van ‘Rotgrond bestaat niet’ is opgestuurd. Tegenwoordig doe je dat via de mail: het gaat van klik, klik, klik en weg is de hele bliksemse boel. Vroeger - toen alles vanzelfsprekend beter was - bracht ik nog weleens een dik pak papier persoonlijk langs bij de uitgeverij.

Er schiet me ineens één van die fietstochten te binnen. Ergens in de Kerkstraat in Amsterdam kwam Mai Spijkers van uitgeverij Prometheus me achterop fietsen. Hij keek begerig naar de tas die ik om mijn schouders had hangen. “Wat heb je daar?” vroeg hij. “Een manuscript”, zei ik. Hij probeerde me de tas afhandig te maken. “Ik wil het ook wel hebben”, zei hij. “Dat zal best”, zei ik. “Maar dat gaat mooi niet door.” Mai Spijkers is een humoristische man. Als je hem tegenkomt en je vraagt elkaar zoals dat hoort hoe het gaat, zegt hij: “Met mij gaat het goed. Met slechte mensen gaat het altijd goed.”

Voor ik het manuscript doormailde, heb ik mijn gehele fotobestand doorgenomen. Er is nog wat onzekerheid over het omslag. Er staat al een omslag in de aanbiedings- brochure van de uitgeverij, maar daar waren wat opmerkingen over gekomen van boekhandelaren. Ze dachten dat het een heel somber boek was. Dat kan natuurlijk niet, dus er was een nieuw omslag ontworpen. Best leuk en fris, iets met spruitjes. Maar, zo mailde ik de uitgeefster, ik wilde nog eens kijken of ik tussen mijn eigen foto’s nog een mooi beeld had? Dat was goed. Het is geen enorme ramp als een omslagbeeld uit de aanbieding niet overeenkomt met het daadwerkelijke omslag. Het boek moet begin maart uitkomen. Toen ik al mijn foto’s - duizenden zijn het er - weer eens langs zag komen, viel me op hoe vaak ik natuur- en tuinfoto’s maak. Heel vaak hond Jasper ín die natuur of tuin. En allerlei bezoek, al dan niet met glazen gin-tonic of witte wijn.

Geen overbodige luxe

Ook zag ik dat het geen overbodige luxe is om voor goeie tuinfoto’s een professionele tuinfotograaf in te huren. Tuinfoto’s en foto’s van eten, dat is een vak apart. (De hoeveelheid mensen die eetfoto’s op Facebook zet! Zelf zitten ze vast lekker te smikkelen, maar die foto’s zijn meestal te smerig om te bekijken, zeker als het erwtensoep betreft.) De enige foto’s die ik gelukt vond, waren detailfoto’s: bloemen, uitbottende takken, een close-up van een van de vijvertjes. En dan de voorgrond scherp en de achtergrond wazig. Soms ook omgekeerd. Een aantal van die detailfoto’s heeft ooit in Trouw gestaan, bij een dubbeldikke column.

Hoe dan ook, het lukte me niet een foto te vinden waarin ruimte was voor belettering, er moeten immers woorden op een omslag, schrijversnaam, titel, eventueel een fijne blurb. Tot ik een hekpaaltje zag, haarscherp, met prikkeldraad, in een besneeuwd veld met de restanten van een maïsoogst. En veel helblauwe winterlucht. Ruim voldoende lucht om te beletteren. Het zal mij benieuwen.

Gerbrand Bakker is schrijver en hovenier. In maart verschijnt zijn boek ‘Rotgrond bestaat niet’.

Lees hier meer afleveringen van Tuin in de Eifel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden