Toen El Salvador kwam werd alles beter in Barcelona

'Hij veranderde niet alleen het voetbal, maar de hele mentaliteit van Catalonië'

Precies op de dag dat veel Barcelonezen de stad verlaten voor de Paasvakantie, komt het overlijden van Johan Cruijff keihard aan. Clubaanhanger José Fernández at gistermiddag nog even snel een broodje voordat de vakantie begon, toen zijn vrouw hem het nieuws vertelde. "Ik werd ijskoud. Ik kon het nauwelijks geloven", vertelt Fernández voor het stadion van Barcelona, het Camp Nou.

Al generaties terug ging de familie Fernández naar Barcelona, maar toen Cruijff kwam werd alles beter, zo is de heersende mening in de Catalaanse hoofdstad. En zo denkt ook José Fernández erover. Hij vindt dat de club veel, zo niet alles, aan de Nederlander te danken heeft. "Ik ben atheïst, maar ik zeg zonder overdrijven dat Cruijff als een god was voor Barcelona."

Het overlijden van Cruijff - El Salvador - domineerde gisteren dan ook de stad. Kort na het bekend worden van het nieuws stond de voltallige Catalaanse pers al voor zijn huis. Op radio en televisie deden tal van spelers, oud-spelers en anderen die Cruijff van nabij hadden meegemaakt hun verhaal. "Een trieste dag. Een legende is heengegaan, iemand die een sleutelfiguur was voor Barça en het voetbal", zei Andrés Iniesta, sterspeler bij het huidige Barcelona. Oud-aanvaller Romario verwoordde het zo: "Cruijff was, zonder enige twijfel, de beste coach die ik ooit heb gehad."

En zelfs de Catalaanse president Carles Puigdemont sprak zich uit: Cruijff had volgens hem niet alleen het voetbal, maar de hele mentaliteit van Catalonië veranderd.

Toni Padilla, sportchef van de Catalaanse krant Ara, is het met de regiopresident eens. Natuurlijk, voor Padilla is Cruijff ook vooral de man die Barcelona schitterend en aanvallend voetbal heeft leren spelen waar legio successen uit voortkwamen. Maar het succes van de club én de persoon Cruijff hebben de Catalanen ook weer trots op hun regio gemaakt, vindt Padilla.

"Wij waren verarmd en onderdrukt door de Franco-dictatuur. Cruijff heeft ons onze trots teruggegeven", zegt Padilla. "Dat lange haar van hem. Voor ons was hij echt de belichaming van vrijheid." De laatste jaren raakte Cruijff echter steeds verder verwijderd van de club omdat zijn relatie met de huidige directie slecht was. Toch komt ook daar het verlies hard aan. "Zonder Cruijff kan je het voetbal van Barcelona vandaag de dag eenvoudigweg niet begrijpen", zegt Padilla.

José Fernández besloot met zijn goede vriend Pau Pubill naar het Camp Nou te gaan om een hommage te brengen aan de Nederlander. Zij leggen een roos en wat snoepgoed voor het stadion. "Vandaag drinken we er een op Johan", zegt Fernández geëmotioneerd met een beker bier in de hand. "Wij zullen aan hem blijven denken." Zaterdag opent de club de deuren van het stadion zodat alle fans een eerbetoon aan Cruijff kunnen brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden