Toen de Dag des Oordeels aanbrak, gebeurde er niets

Robert Fitzpatrick staat op Times Square, New York, en kijkt op zijn horloge. Het is bijna zes uur - het uur waarop, naar hij gelooft, het Einde der Tijden zal aanbreken.

Hij wordt omringd door de pers, camera's zoomen in op zijn gezicht. "Je weet het zeker?", vraagt een journalist. Hij knikt. "Het staat in de Bijbel."

Maar als het zes uur is, gebeurt er niets. "We leven nog!" juichen omstanders, smalend. Fitzpatrick bladert bedremmeld in zijn zwarte handbijbeltje. Ontdaan: "Ik kan niet zeggen hoe ik me nu voel."

Fitzpatrcik is een volgeling van de 89-jarige Harold Camping uit Californië. Zaterdag 21 mei om zes uur zou de Dag des Oordeels aanbreken, voorspelde deze, en hij verspreidde die boodschap over de hele wereld.

Op 21 mei zouden de gelovigen worden 'opgenomen' in de hemel, de verdoemde zielen achterlatend voor de Grote Verdrukking, een periode vol dood en verderf waarna, op 21 oktober, de wereld zou vergaan.

Op Twitter was Campings voorspelling de afgelopen dagen even hét onderwerp van gesprek. "Laat iemand Harold Camping vertellen dat zíjn wereld eindigt. Niet de onze", twitterde iemand. Camping zelf wachtte de gebeurtenis af voor de televisie. Hij heeft zich opgesloten in zijn huis en wil geen commentaar geven.

"Misschien volgend jaar dan?", vraagt de journalist aan Fitzpatrick. Het antwoord is ferm: "Nee, dít is het jaar. Dat zeggen alle berekeningen." Hij valt stil. "Ik heb het duidelijk niet begrepen. Want we zijn er nog."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden