TOEKOMST

In een sombere bui zei de oude man, een echte Rotterdammer, dat hij zijn stad niet meer herkent. De gerenoveerde Kuip, het vernieuwde Beursplein, de nieuwe Erasmusbrug, de Oude Haven, de Kop van Zuid, het Weena, nee, ons Rotterdam is al lang ons Rotterdam niet meer. Zelfs de Oranjeboomstraat is onherkenbaar, ging de man verder, en had ik al gezien hoe 'ze' inmiddels ook de spade in de Beijerlandselaan hadden gestoken?

ADRI VERMAAT

Voor ouderen zoals hij is Rotterdam een ramp, zei hij. Waar je ook komt, overal zijn er bouwputten en wordt het publiek geacht over gladde, modderige planken te schuifelen, enorme graafmachines te omzeilen en hoogwerkers voorrang te geven. Knapen van twintig lachen daar om, maar voor hem en al de tienduizenden anderen die de zestig dik zijn gepasseerd, is het Rotterdam van nú een kwelling. Maar daar houdt niemand rekening mee, besefte hij na een korte stilte, “de jeugd heeft immers de toekomst en zeker hier. In Rotterdam.”

Een uurtje later probeerde ik per auto de Coolsingel (ook al onherkenbaar) te bereiken en toen ik daar eenmaal was, deed ik er vanwege alle bouwactiviteiten precies een half uur over om er weer vanaf te komen. Zelfs voor de leek is duidelijk dat Rotterdam met man en macht aan een nieuwe toekomst werkt. Dat geeft een gevoel van trots, zelfs van euforie, dat kan ik u als Rotterdammer verzekeren.

En toch heb ik m'n twijfels. Hoogmoed komt voor de val, werd me vroeger geleerd, en verdraaid als het niet waar is, m'n gevoel wil dat die vrije val vroeg of laat ook Rotterdam zal treffen. Want Rotterdam heeft net als andere grote steden een andere, minstens zo heftige kant. Thuislozen, junks, psychiatrische patiënten, alcoholisten. Ze kunnen geen kant op en voelen zich meer en meer fijngemalen tussen alle pracht en praal. Ze gaan kapot en zijn zolang ze leven het tastbare bewijs van de kloof die er is tussen winnaars en verliezers. Een kloof die steeds maar groter wordt, waar enerzijds miljarden in prestige-objecten worden gestoken en anderzijds de geldkraan voor de opvang van ontheemden nog slechts druppelt.

Een beetje minder bouwen en wat meer oog voor de mens - in Rotterdam kunnen ze met een beetje goede wil heus nog jaren vooruit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden