Toekomstvisie Groningse dorpen telt toch niet mee

Garmerwolde is een van de dorpen die in Groningen mochten meedenken over de invulling van het provinciaal omgevingsplan. Wat te doen, bijvoorbeeld, met zogeheten rommelplekken? In de uiteindelijke tekst van het plan herkennen de dorpsbewoners hun visie niet. (FOTO REYER BOXEM) Beeld reyer boxem
Garmerwolde is een van de dorpen die in Groningen mochten meedenken over de invulling van het provinciaal omgevingsplan. Wat te doen, bijvoorbeeld, met zogeheten rommelplekken? In de uiteindelijke tekst van het plan herkennen de dorpsbewoners hun visie niet. (FOTO REYER BOXEM)Beeld reyer boxem

Enthousiast gingen drie Groningse dorpen in op de uitnodiging van de provincie hun eigen toekomst te schetsen. Maar tot hun woede is geen letter doorgedrongen tot het provinciaal omgevingsplan.

„We voelen ons belazerd.” Voorzitter Jan Wigboldus van de Vereniging Groninger Dorpen is ontzet over het nieuwe provinciaal omgevingsplan van Groningen. In het zogeheten POP 2009-2013 staat geen woord over wat de dorpen Garmerwolde, Nieuw Beerta en Onderdendam bedachten.

Het leek zo’n mooie weg, naar een nieuwe ruimtelijke toekomstvisie. Gedeputeerde Marc Calon lanceerde apetrots het idee drie dorpen uit te nodigen zelf vast een eigen omgevingsplan te schrijven. Een pilot, heette het, en Onderdendam, Nieuw Beerta en Garmerwolde werden uitverkoren. Calon sprak van een unieke vorm van ’power to the people’ waarmee hij een landelijk voorbeeld wilde stellen. Met subsidie en ambtelijke ondersteuning van de provincie brachten Garmerwolde, Nieuw Beerta en Onderdendam elk een uitgewerkt plan uit voor onder meer leegstaande gebouwen, rommellocaties en verkeersknelpunten. 17 juni wordt het definitief vastgesteld.

Wigboldus: „We waren heel happy met deze nieuwe manier van werken, maar het is weggegooid geld en verspilde energie gebleken. De dorpsbewoners zijn gedesillusioneerd.”

Neem zijn eigen woonplaats, Garmerwolde. De bewoners willen een ’bedrijvenverzamelgebouw’ waar nu een lelijk vervallen agrarisch bouwsel staat. „Ik ben daar werkelijk met iedereen geweest, van de gemeente tot de provincie, we hadden overeenstemming met de eigenaar, en om het beeld niet te verstoren zou het gebouw het uiterlijk van een boerderij krijgen.” Maar in het POP blijft de grond agrarisch gebied waarop niet gebouwd mag worden.

Wigboldus: „De gedeputeerde zegt bang te zijn voor precedentwerking. Een goedkoop argument.” Garmerwolde krijgt wel een enorme uitbreiding van de plaatselijke rioolwaterzuivering voor de kiezen. „Dat kan allemaal wél, zonder slag of stoot, onder het mom van algemeen belang.”

Uit Onderdendam kwamen eerder al woedende geluiden. Voorzitter Kees Willemen van de POP-werkgroep Onderdendam schreef een open brief aan het provinciebestuur in het Dagblad van het Noorden: „Wij willen aan het werk.” Onderdendam wacht op groen licht van de provincie voor het ontwikkelen van woningen op het terrein van de Agrarische Unie dat te koop staat, in de historische dorpskern. „In deze tijd van recessie staat de bouwsector om werk te springen”, aldus Willemen die het, net als Wigboldus, niet meer dan logisch vindt dat Nieuw Beerta, Onderdendam en Garmerwolde, bij wijze van beloning, hun ideeën met voorrang mogen realiseren.

„De pilots hebben nuttige informatie opgeleverd”, is het enige dat nu in het POP staat. Gedeputeerde Calon, bezig aan zijn laatste maand in Groningen omdat hij bestuursvoorzitter van Aedes wordt, zegt desgevraagd dat als de dorpen concreet zaken willen doen, ze bij hun gemeentes moeten zijn. Die vertalen immers visies en ideeën in concrete bestemmingsplannen. „Wij leggen de dorpen geen strobreed in de weg.”

Wigboldus vindt dat Calon zich er te makkelijk vanaf maakt. „De provincie is hier de dwarsligger.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden