Toekomstige bejaarde denkt niet aan aftakeling

Beeld anp

De ouderenzorg gaat op de schop maar de doelgroep is daar nog helemaal niet mee bezig. De 'nieuwe ouderen', de 50-plussers van dit moment, leven in het hier en nu. Veroudering, aftakeling en de dood zijn nog ver weg.

Te zijner tijd willen ze wel de regie over hun leven blijven voeren. En over de eventuele zorg, al mag dat niets kosten. Dat blijkt uit een onderzoek van Actiz, de koepel van verzorgings- en verpleeghuizen, dat vandaag wordt aangeboden aan staatssecretaris Van Rijn (volksgezondheid). Dit 'Grote nieuwe ouder worden onderzoek' is gebaseerd op een enquête onder 3100 50-plussers en een reeks gesprekken met ouderen.

Uit die gesprekken bleek dat veel nieuwe ouderen bang zijn dat ze hun zorg niet kunnen betalen. Maar niemand weet precies wat het gaat kosten. Slechts één op de acht 50-plussers zegt enig idee te hebben wat zorg kost, maar zit er dan nog vaak naast. En ook als men al zorg ontvangt, weet driekwart niet welke indicatie daarbij hoort. Meer dan 60 procent van de ondervraagden bereidt zich bovendien niet voor op de toekomst.

De meeste 50-plussers hebben als motto: pluk de dag. Ze geven aan niet te kunnen voorspellen wat de toekomst brengt, welke ziektes men eventueel krijgt en welke zorg men nodig heeft. Ze maken er nu maar het beste van.

Als ze al over de toekomst nadenken, dan is een verhuizing naar een zorginstelling het grote schrikbeeld. Daar wil iedereen alleen maar heen, 'als het echt niet meer anders kan'. De meesten overwegen liever thuiszorg (54 procent) of aanpassingen aan het huis (40 procent).

Vrijwel alle 50-plussers (97 procent) wonen zelfstandig. De meesten wonen relatief goedkoop en dat houden ze graag zo. Toch weet slechts een kwart van de ondervraagden zeker dat ze in hun eigen huis blijven wonen. Nederland telt op dit moment ruim zes miljoen 50-plussers. Iets minder dan de helft van hen is ouder dan 65 jaar en driekwart woont alleen.

 
De meeste 50-plussers hebben als motto: pluk de dag
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden