Toekomst zorg baart Nederlander zorgen

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Nederlanders hebben meer vertrouwen in het lokale bestuur dan in de nationale politiek. Toch stelt het hen niet gerust dat sinds januari een aantal aspecten van de zorg geregeld wordt door gemeenten.

Burgers geven de politiek in Den Haag als rapportcijfer een magere 5. Het lokale bestuur scoort met ruwweg een 6 duidelijk hoger, blijkt uit een enquête van het Sociaal en Cultureel Planbureau onder bijna 1200 mensen.

Het SCP peilt elk kwartaal de stemming onder Nederlanders. In heel 2014 werd die stap voor stap positiever, maar nu is volgens de onderzoekers sprake van 'een knikje naar beneden': Nederlanders zijn weer ietsje somberder geworden over onder meer economie en politiek.

Gezondheids- en ouderenzorg werden de afgelopen kwartalen al het meest genoemd als belangrijk maatschappelijk probleem dat hoog op de politieke agenda moet staan. Het belang daarvan wordt nu zelfs door nog meer mensen gezien. Volgens het SCP heeft dat onder meer te maken met onzekerheid rond veranderingen in de zorg, zoals de decentralisatie van zorgtaken per 1 januari.

Ongerust
Dat grote delen van de zorg sinds kort onder het gemeentebestuur vallen, neemt die onzekerheid niet weg - ook al hebben veel Nederlanders wel vertrouwen in het lokale bestuur. "Veel mensen zien de decentralisatie als een van die zaken die in Den Haag zijn uitgedacht", zegt SCP-onderzoeker Paul Dekker. "Wie weinig op heeft met de Haagse politiek, heeft ook niet veel vertrouwen in die decentralisatie."

Toch kon de onvrede over de zorg wel eens meevallen. De kosten stijgen, er moet bezuinigd worden en de kwaliteit is niet altijd in orde, zeggen veel ondervraagden. Maar, zegt een vrouw van tachtig daarover tegen het SCP, "het lijkt alsof ik een pessimist ben, maar dat valt wel mee. Tot op heden wordt er veel voor ouderen en zieken gedaan, maar mijn angst is: hoe zal het verder gaan?"

Zo kijken veel Nederlanders ertegenaan, vermoedt het SCP. "Men is vaak meer ongerust over hoe het gaat dan ontevreden over hoe het is."

Ongerust over Oekraïne, IS en Griekenland

De onrust in Oekraïne eiste Nederlandse slachtoffers, de strijd van IS trok jongeren uit Nederland naar Syrië en Irak, in Afrika brak ebola uit en vlak voor het SCP met zijn enquête begon vond de aanslag op Charlie Hebdo plaats. De gevolgen zijn uit de enquêteresultaten af te lezen: de internationale situatie baart 84 procent van de Nederlanders zorgen, van 'een beetje' (44 procent) tot 'veel' (10 procent). Behalve terrorisme, het Midden-Oosten en Oekraïne noemen de ondervraagden ook vaak Griekenland en de EU. Veel mensen zijn bang dat niemand de situatie beheerst. "Nederland is te klein", vat het SCP de stemming samen, "de EU is vleugellam en de VS kan of wil ook niet ingrijpen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden