Toekomst van rijk geworden Charlie blijft onzeker

De nieuwe cover van Charlie Hebdo.Beeld afp

Na een onderbreking van zes weken lag vandaag de nieuwe Charlie Hebdo in de kiosk. Het Franse satirische blad maakt een nieuwe start met twee nieuwe tekenaars en heel erg veel geld. Misschien wel te veel, en dat is niet het enige probleem.

'Daar gaan we weer!' juicht de cover. De tekening van Rénald Luzier ('Luz') toont een grijnzend keffertje met een Charlie in zijn bek, achtervolgd door een woeste meute honden waarin onder anderen Marine Le Pen, Nicolas Sarkozy, paus Franciscus en een jihadist zijn te herkennen. Charlie pakt de draad weer op, zo wil Luz maar zeggen.

Van een stormloop zoals bij het 'nummer van de overlevenden' dat een week na de aanslag van 7 januari verscheen was gisterochtend geen sprake. Maar dat de nieuwe Charlie, verspreid in 2,5 miljoen exemplaren, goed zal verkopen lijkt wel zeker.

Op sterven na dood
Cynisch gezegd hebben de jihadististen Charlie gered door acht redacteuren en medewerkers te vermoorden. Als de gebroeders Kouachi alleen een einde hadden willen maken aan de verspreiding van Mohammed-cartoons, hadden ze nog even geduld moeten hebben. Op het moment van de aanslag was het tijdschrift, dat principieel nooit advertenties afdrukte, op sterven na dood. Het telde 8.000 abonnees en de losse verkoop - per week gemiddeld zo'n 28.000 exemplaren - was niet genoeg om de salarissen te betalen. 2014 werd afgesloten met 100.000 euro in de min.

Maar nu heeft Charlie 200.000 abonnees en meer dan 20 miljoen euro in kas. Van de editie na de aanslagen, waarin tekeningen van de vermoorde redactieleden verschenen, werden er 7,3 miljoen verkocht. Gulle gevers brachten 4,2 miljoen bij elkaar, ook Google en het ministerie van cultuur droegen bij.

Vlnr: hoofdredacteur Gerard Briard, cartoonist Renald Luzier en columinst Patrick Pelloux tijdens de presentatie van de eerste Charlie Hebdo na de aanslag op de redactie.Beeld afp

De vraag is hoe het blad de nieuwe abonnees, die vooral een solidair gebaar wilden maken, kan vasthouden. Charlie heeft een uitgesproken gevoel voor humor - militant anti-religieus en anti-kapitalistisch - dat niet voor niets een klein publiek aansprak.

Ondertussen staan tekenaars, waarvan er toch al niet veel zijn omdat het meeste talent kiest voor de meer lucratieve en minder stressvolle stripwereld, niet te springen om voor Charlie te werken. Er zijn er twee aangetrokken. ''Kandidaten willen weten of ze verplicht zijn redactievergaderingen bij te wonen'', zei Riss (Laurent Sourisseau), de huidige hoofdredacteur in een interview met Le Monde. ''En ze vragen of ze met hun eigen naam moeten tekenen. Daarna zeggen ze dat we ze over zes maanden terug kunnen bellen. Ik begrijp ze wel.''

'Die miljoenen zijn een nachtmerrie'
Behalve de permanente dreiging kan de onverwachte rijkdom een probleem blijken. In 2008 leidde de winst die twee jaar eerder werd geboekt met een cover met Mohammed (overigens oneindig minder vaak doelwit dan de paus) tot onenigheid. Een verbijsterde redactie las in de krant dat de tekenaar van de plaat, Cabu, het geld had verdeeld met enkele getrouwen.

Het nieuwe fortuin gaat voor een deel naar de families van de slachtoffers en een fonds voor bedreigde collega's in het buitenland. Maar de onenigheid over de verdeling van de rest van het geld en de manier waarop het aandeelhouderschap is geregeld steekt de kop al op. ''Die miljoenen zijn een nachtmerrie'', waarschuwde Patrick Pelloux, een van de columnisten, onlangs. ''Dit kan ons fataal worden.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden