Toekomst van Erik Dekker nog onzeker

De sportieve toekomst van Erik Dekker blijft vooralsnog in nevelen gehuld. Zaterdag werd bij de Nederlandse wielrenner een te hoge hematocrietwaarde vastgesteld. Anders gezegd: in de ogen van de wereldbond UCI was zijn bloed te dik om op lichamelijk verantwoorde wijze topsport te bedrijven. Een surplus aan rode bloedlichaampjes kan op het gebruik van Epo duiden.

Johan Woldendorp

Dekker was een van de zes Nederlanders (naast Van Bon, Boven, De Jongh, Lotz en Vierhouten) die een gezondheidscontrole moesten ondergaan. De Drent mag reglementair twee weken niet aan wedstrijden deelnemen. Hij is niet betrapt op doping en derhalve niet geschorst. Wel heeft zijn werkgever Rabobank hem voorlopig op non-actief gesteld. In de praktijk komt het er op neer dat Dekker dit jaar niet meer koerst. Het wegseizoen eindigt komend weekeinde.

Erik Dekker is - nog - niet ontslagen. Formeel is er geen sprake van het toedienen van synthetische bloeddoping, maar de eerste Nederlander bij wie een 'hematocriet' boven de gewraakte grens van vijftig werd vastgesteld, heeft wel de schijn tegen. Rabo wacht eerst de verklaring van Dekker en ploegarts Leinders af, voordat ze stappen onderneemt. ,,Er staat niets over een te hoog hematocrietgehalte in het contract', zegt woordvoerder Frank van der Meijden van het Rabo-wielerplan. ,,Een gezondheidstoestand is nooit reden voor ontslag. We gaan niet op de stoel van de rechter zitten. Het enige wat we in dit stadium kunnen doen is onze ploegleiding vragen hoe dit heeft kunnen gebeuren. Bij ons is er echter geen plaats voor excuus-Truzen. Iedereen kent zijn verantwoordelijkheid.'

Dat geldt zowel voor Dekker als zijn (para)medische verzorgers. Wanneer het gebruik van en/of handel in dopinggeduide middelen gemeengoed is in de Raboploeg, behoudt de bankier zich het recht voor de sponsoring onmiddellijk stop te zetten. ,,We hebben iets gigantisch moois opgebouwd', zegt Van der Meijden, ,,maar als doping structureel blijkt te zijn, dondert het wat ons betreft in één keer in elkaar.' Rabo pompt jaarlijks circa 12 miljoen in het wielerplan, waarvan acht miljoen in de profploeg. De bond wordt contractueel met ongeveer een miljoen gespekt.

Vooralsnog stelt Rabo zich ten opzichte van Dekker coulanter op dan het Deense Jack and Jones tegenover de Belgische tijdrijder Marc Streel. Die werd de vorige maand wegens een te hoog hematocrietgehalte zonder pardon ontslagen. Twee coureurs van Amore e Vita werden pas weer in genade aangenomen, nadat ze hun onschuld hadden aangetoond. De zaak Streel verschilt echter aanzienlijk van de affaire Dekker. De Belg heeft van nature een waarde van rond de 42 en spelde zijn ploegleiding op de mouw dat de bloeddikte het gevolg was van hevige buikloop aan de vooravond van de Grand Prix des Nations. Dat bleek staalhard gelogen.

Dekker maakt van nature veel rode bloedlichaampjes aan, maar dat gegeven is nooit aanleiding geweest compensatie te vragen. Ook bij een preventieve test, vrijdagmiddag laat, was er niets aan de hand. De 'bloedwaarde' schommelt, maar is in de praktijk aan het eind van de dag hoger dan 's ochtends bij het ontwaken, het tijdstip waarop de UCI altijd controleert. Dokter Tjeerd de Vries van de KNWU somt enkele oorzaken op die tot een hogere hematocrietwaarde leiden, zonder dat er bloeddoping in het spel is: langdurige hoogtetraining en uitdroging. Tegenwoordig brengen topsporters de nacht wel eens door in hypobare tenten, die het verblijf op hoogte nabootsen. Van der Meijden kijkt op van dat verhaal: ,,Dekker heeft gewoon in bed geslapen.' De renner was begin vorige week licht verkouden, maar de afgelopen dagen volledig fit.

Rabo beseft dat het in een lastig parket verzeild is geraakt. Na de successen in het voorjaar en het opzichtig falen in de Tour de France, hoefde de Franse pers niet naar verklaringen te zoeken: ploegleider De Rooy kon zijn ploeg, mede door de 'gedwongen' afwezigheid van Leinders (die door een Nederlands sprekende plattelandsdokter werd vervangen) niet zo prepareren als in het voorseizoen.

Van der Meijden ziet die bui ook hangen: ,,Ik heb me tweeëenhalf jaar voorbereid op het geven van dit antwoord. Dit werpt hoe dan ook een smet op ons imago. Vandaar dat we zoveel mogelijk openheid van zaken geven. Het feit ligt er nu eenmaal.'

Dekker zelf was aan het trainen toen het slechte nieuws hem bereikte. Als enige van de ploeg had hij een mobiele telefoon op zak. Dat was echter puur toeval. Wanneer een groep op pad gaat, moet er één in geval van calamiteiten een gsm bij zich dragen. De Drent vertrok meteen naar huis en was verder niet voor commentaar bereikbaar. Reglementair mocht bondsocach Knetemann voor hem geen reserve meer oproepen. Curieus genoeg zou Dekker gisteren het rugnummer 50 dragen. ,,Het viel ons koud op het dak', zei Knetemann. ,,Er was even een begrafenisstemming, maar toen realiseerden we ons dat er niemand was doodgegaan en hebben we de draad weer opgepakt.' Ook aan de bondscoach bleef Dekker een verklaring schuldig. ,,Hij wist het niet.' Dat zeggen coureurs in voorkomende gevallen altijd. Knetemann: ,,Ik ben zelf renner geweest. Daar word je niet goedgelovig van.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden