Toekomst rapen kievitseieren verdeelt Bond Friese Vogelwachten

ELLIS ELLENBROEK

Is het Friese kievitseieren rapen nog te redden? Het bestuur van de Bond Friese Vogelwachten probeert het met aangepaste regels. Maar steeds meer bondsleden willen van het aaisykjen af.

Voor het tweede jaar op rij mogen Friezen zich niet overgeven aan hun lentehobby: het zoeken en rapen van kievitseieren. Als enige provincie verleende Friesland nog ontheffing voor dit verboden gebruik, maar vorig jaar veegde de Raad van State die van tafel. Friesland moest eerst aantonen dat het goed gaat met de kievitpopulatie. Dat lukte niet.

De Bond Friese Vogelwachten (BFVW) wil dit jaar toch kunnen aaisykjen. Op de jaarvergadering, morgenavond in Wommels, liggen aangepaste, nog geheime, spelregels klaar die het aaisykjen spannend moeten houden, zonder het ei mee te nemen. Te denken valt aan een ceremonie op de vindplek in plaats van op het provinciehuis of de gemeentehuizen.

BFVW-vrijwilligers zorgen vier maanden voor alle weidevogels. Ze markeren nesten en redden kuikens van grijpgrage landbouwmachines. De BFVW claimt die bescherming alleen in stand te kunnen houden met een jaarlijks potje eierrapen als bonus. Vorig jaar zijn 500 van de ruim vierenhalfduizend vrijwilligers afgehaakt, zegt bondsvoorzitter Rendert Algra. Algra hoopt via eigen onderzoek de traditie in 2017 als vanouds te kunnen prolongeren . Steeds meer van de 113 aangesloten plaatselijke wachten vinden aaisykjen echter uit de tijd. Grou wil er vanaf en naar verluidt ook Workum, Koudum, Oudega-Smallingerland, Eastermar en Opeinde. Commissaris van de Koning John Jorritsma wil naar het eerste Friese ei toekomen, veel van de 24 Friese burgemeesters niet volgens het Friesch Dagblad.

de verdieping 8 Het rapen zit gewoon in de genen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden