Toekomst Irak blijft onzeker ondanks succes referendum

(Novum/AP) - Terwijl de Amerikaanse president George Bush en de Britse minister van buitenlandse zaken Jack Straw de Irakezen feliciteerden met het succesvolle - want relatief rustige - verloop van het referendum over de Iraakse grondwet, zaterdag, waren de Arabische media verdeeld over de vraag of een nieuwe grondwet goed nieuws is voor Irak.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice heeft zondag gezegd te denken dat de ontwerpgrondwet het referendum doorstaan heeft, maar tegelijkertijd merkte ze op dat een nieuwe grondwet niet direct een einde zal maken aan het geweld in Irak.

In kranten in het Midden-Oosten was zondag voornamelijk de angst te lezen dat de nieuwe grondwet, ondanks het succesvolle verloop van het referendum, geen vrede zal brengen in het langs sektarische lijnen verdeelde Irak. De grote vraag is of de soennitische opstandelingen zich bij de uitkomst van het referendum zullen neerleggen of onverminderd strijd zullen blijven leveren. De officiële uitslag wordt pas over enkele dagen verwacht, maar nu al lijkt duidelijk dat alleen de - voornamelijk soennitische - Irakezen in de westelijke provincie Anbar zich in meerderheid tegen de grondwet hebben uitgesproken en dat in de provincies Ninevah en Diyala waar de soennieten over een kleine meerderheid beschikken, het grootste deel van de stemgerechtigden toch 'ja' heeft gezegd tegen de grondwet.

Vanuit de Europese Unie, alsmede uit Australië en Japan kwamen positieve geluiden over het verloop van het referendum. Eurocommissaris voor externe betrekkingen Benita Ferrero-Waldner sprak van 'een grote dag voor de democratie'. Volgens president Bush staat het democratische proces in Irak is fel contrast met de filosofie en strategie van Al-Qaida en hun 'terroristische vrienden en moordenaars'. Minister Straw noemde het referendum 'heel erg goed nieuws voor alle Irakezen'.

Een aantal soennitische organisaties heeft al boos gereageerd op de veronderstelde uitkomst en heeft de Amerikanen en sjiieten van fraude beschuldigd. De soennieten vrezen dat het aannemen van de nieuwe grondwet zal leiden tot een verdeling van Irak in twee machtige semi-autonome staatjes met oliebronnen voor de Koerden in het noorden en voor de sjiieten in het zuiden, en een geïsoleerd gebied voor de soennieten in het midden en westen van het land, met een zwakke centrale regering in Bagdad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden