Toekomst Holleeder is vooral ongewis

Waar Nederlands beruchtste crimineel ook neerstrijkt, Justitie en 'het milieu' gunnen hem geen rust

Er is nul procent bewijs dat Willem Holleeder betrokken was bij liquidaties in de onderwereld, zei zijn raadsman Stijn Franken nog kort geleden.

Het gelijk van de jurist werd gisteren onderstreept met de vrijlating van cliënt Holleeder. Hij werd ontslagen uit gevangenis De Schie in Rotterdam, waar hij het grootste deel van zes jaar gevangenschap doorbracht. Hij zat er straf uit voor afpersing van onder meer vastgoedmagnaat Willem Endstra. De bekendste en beruchtste crimineel van Nederland vertrok in een auto met onbekende bestemming, buiten het zicht van de media.

Misdaadjournalist Peter R. de Vries meldde later op de dag dat hij kort met Holleeder heeft gesproken in een bos, waar de vrijgelaten crimineel met zijn familie een wandeling maakte. De Vries twitterde dat Holleeder er 'getekend maar verder best goed' uitzag. Hij zou De Vries hebben gezegd dat hij de pers de komende jaren mijdt.

De vrijlating is een streep door de rekening van het Openbaar Ministerie (OM). Dat werkte in de jaren dat hij in zijn cel zat keihard aan een vervolg: het vergaren van technisch bewijs dat de veronderstelde betrokkenheid van Holleeder bij liquidaties moest aantonen. Het resultaat was een bittere pil voor de crime fighters: behoudens talrijke voor Holleeder belastende verklaringen, uit voornamelijk tweede hand, kregen de onderzoekers feitelijk niets in handen.

Deze tussenstand kan nog wijzigen. Het OM beschouwt Holleeder onverminderd als verdachte in liquidatiezaken. Maar Justitie is de grip op hem kwijt. Holleeder is volkomen vrij man, bevestigde minister Ivo Opstelten van veiligheid en justitie gisteren nog eens. Hij kan er zelfs voor kiezen om Nederland te verruilen voor een land, waarmee geen uitleveringsverdrag bestaat. Dat zou berechting voor liquidatiezaken, mocht die er alsnog komen, in de weg staan.

Er is een gerede kans dat Holleeder bijna 18 miljoen euro aan de staat moet betalen, een bedrag gebaseerd op de afpersing van Endstra en anderen. Inning wordt lastig als Holleeder naar de zon verhuist. Hartfalen maakt zijn gezondheid echter matig en hij is verknocht aan zijn geboortestad Amsterdam.

De eerste stap in de richting van de luwte deed hij al jaren geleden, toen hij Stijn Franken vroeg hem te verdedigen. Anders dan Bram Moszkowicz en Jan-Hein Kuijpers, die Holleeder eerder bijstonden, blijft Franken voornamelijk buiten de publiciteit. De afgelopen dagen waren geen uitzondering. Franken liet alle op hem afgevuurde vragen onbeantwoord.

Het laat onverlet dat de nabije toekomst ongewis is voor Holleeder. Hij is potentieel doelwit voor een afrekening en het OM blijft op hem jagen. Tijdens het slepende liquidatieproces Passage valt zijn naam herhaaldelijk als mogelijke opdrachtgever van liquidaties. Waar de strafzaak tegen zijn oude maat Dino Soerel na diens aanhouding anderhalf jaar geleden aan dit monsterproces werd gevoegd, blijft Holleeder er hoe dan ook buiten.

Maar een afzonderlijk proces voor zijn mogelijke bijdrage aan liquidaties blijft mogelijk.

DE VERDIEPING 6|7

Voor Holleeder loert het gevaar overal

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden