Toekenning EU-gelden moet anders, vindt Rekenkamer

EU-lidstaten besteden de gelden die ze uit Brussel krijgen in 4,4 procent van de gevallen niet volgens de regels, zo blijkt uit het jaarverslag over 2014 van de Europese Rekenkamer. Er is dat jaar 142,5 miljard euro uitgegeven.

De controleurs pleiten ervoor EU-gelden anders toe te kennen. Brussel moet pas euro's overmaken als duidelijk is welke resultaten een project moet opleveren en welke risico's verantwoord zijn. Alex Brenninkmeijer, het Nederlandse lid van de Europese Rekenkamer: "Er is een grotere urgentie om nut en noodzaak van de EU duidelijk te maken. In de huidige manier van toekennen is een zekere vermoeidheid geslopen." In 2013 was de foutmarge vergelijkbaar met die van 2014: 4,5 procent. Die marge is geen graadmeter voor fraude of verspilling, benadrukt hij.

De Rekenkamer stuitte geregeld op omzeiling van de regels voor openbare aanbesteding. In Spanje bijvoorbeeld lag een motorcrossbaan op grond die eigenlijk bouwland moest zijn. In Nederland gaat het net zo vaak fout als in andere EU-landen, stelt Brenninkmeijer. "Nederland denkt wel eens het beste jongetje van de klas te zijn, maar geen enkel land doet het beter dan een ander."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden