‘Toegankelijkheid bankdiensten afgenomen voor kwetsbaren’

Bankdiensten, zoals internetbankieren, zijn minder toegankelijk geworden voor kwetsbare groepen. Beeld ANP
Bankdiensten, zoals internetbankieren, zijn minder toegankelijk geworden voor kwetsbare groepen.Beeld ANP

De toegankelijkheid van betaaldiensten is afgenomen voor kwetsbare groepen. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek.

Het gaat hier om ouderen, gehandicapten en mensen die meer moeite hebben in de digitale wereld. De afnemende toegankelijkheid lijkt volgens DNB samen te hangen met het steeds meer aanbieden van bankdiensten online en in apps en het sluiten van bankfilialen.

De centrale bank voerde de zogeheten bereikbaarheidsmonitor uit in opdracht van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). Dat is een samenwerking tussen verschillende maatschappelijke organisaties, zoals ouderenorganisaties, de Consumentenbond , en de Nederlandse Vereniging van Banken.

Kwetsbare groepen gaven vijf jaar geleden een 7,5 voor de bereikbaarheid van bankzaken, maar hun oordeel is gezakt naar een 7,1. Bij sommige van de kwetsbare groepen is het tevredenheidscijfer zelfs een 6,5. De gemiddelde consument geeft de toegankelijkheid een 7,7.

Die afnemende bereikbaarheid leidt ook tot minder zelfstandigheid. Bij sommige groepen zegt ongeveer de helft de bankzaken zonder hulp te kunnen regelen. Bij niet-kwetsbare mensen geeft 89 procent aan alles zelf te doen.

In mei van dit jaar heeft het MOB al een actieplan opgesteld om de negatieve trend te keren. Zo moeten kwetsbare groepen beter worden geïnformeerd over de mogelijkheden die banken bieden om de toegankelijkheid te verbeteren. Ook moeten er bijvoorbeeld lokale servicepunten komen op plekken waar bankkantoren zijn verdwenen en moeten de behoeften van kwetsbare groepen in kaart worden gebracht en daar concrete oplossingen voor worden bedacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden