Toegankelijke kost van een vrolijke flierefluiter

Mijn Arabische keuken

Mounir Toub

Uitgeverij Carerra euro30,-

****

Wie net als ik geen digitale televisie heeft, zegt de naam Mounir Toub waarschijnlijk niets. Op 24Kitchen is deze man, afkomstig uit een Marokkaans nest, echter een grote hit. Met een zachte G leert deze makkelijk pratende moslim de kijkers gerechten uit de Arabische keuken.

Mounir is geboren en getogen in Eindhoven, het gezin bestond uit vader, moeder en drie zoons.

Mounir is de middelste en zoals hij zelf zegt: 'Daarom was ik de sjaak' - hij moest zijn moeder helpen in de keuken.

In zijn boek staat dan ook dat koken hem met de mamlepel is ingegoten.

Toen hij op vijftienjarige leeftijd zijn mavodiploma op zak had, was de koksschool voor hem de meest voor de hand liggende vervolgopleiding. Van daaruit liep hij stage in verschillende restaurants en in korte tijd wist hij zeker dat hij de juiste beslissing had genomen: koken werd zijn lust en zijn leven.

Toub werkt nu al jaren als docent consumptieve technieken aan de hogeschool in Eindhoven, hij leert er jonge mensen het kookvak.

Hij schreef recepten en van sommige werden filmpjes gemaakt die op YouTube te zien zijn. Daardoor werd hij opgemerkt door 24Kitchen en nu is hij bezig ons land te veroveren als Arabische kok. Daar hoort natuurlijk een boek bij.

Toub is dus gewend om recepten op te schrijven voor mensen die moeten leren koken. Dat is terug te zien in de heldere, duidelijke receptuur in het boek. Onder elk recept staat de Arabische vertaling van de naam van het gerecht en daaronder de fonetische uitspraak. Dus vanaf nu kunnen we couscoussalade in het Arabisch aankondigen als 'shalata elcouscous'.

Dat Toub een vrolijke flierefluiter is, wordt al vrij snel duidelijk; niet alleen staan er uitspraken in het boek als: 'Wat de boer niet kent, zou hij eens moeten proeven', ook staat er bijvoorbeeld het recept voor de Mocroburger in, die volgens de fonetische tekst in het Arabisch 'hamboerger maghriebie' heet.

'Maak je niet dik, laat eten dat doen', is Toubs advies en ik zal nooit meer de paplepel als metafoor gebruiken voor wat ik in de keuken heb geleerd. Het is immers nog bijna altijd de mamlepel die dat doet. Al helemaal bij Toub, die niet nalaat zijn moeder de hemel in te prijzen in dit voor iedereen toegankelijke kookboek.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden