Toegankelijk, maar niet zo verrassend

dans

Nederlands Dans Theater An Evening With Hofesh Shechter ****

Artistiek directeur Paul Lightfoot van Nederlands Dans Theater (NDT) heeft goed gezien dat de zogeheten sandwichformule - in Nederland programmeren alle grote dansgroepen volgens deze lijn - niet meer zo van deze tijd is. Eén programma met een stuk of drie werken van verschillende choreografen; een beetje van dit en een beetje van dat, dat heeft wellicht z'n langste tijd gehad. Hedendaags publiek is op zoek naar beleving, wil worden ondergedompeld in een andere wereld, en is niet zozeer geïnteresseerd in een bedachte afweging van verschillende artistieke smaken.

Dus gaat NDT successievelijk meer programma's presenteren rond één choreograaf, een dansmaker die qua beeld- en danstaal sterk genoeg is om de avond te dragen.

De keuze voor de Israëlische Hofesh Shechter, al ruim tien jaar werkzaam in Londen en verbonden aan het befaamde danstheater Sadler's Wells, is in dat licht gezien logisch. Shechter was in no time de rising star van de dans en was al vanaf zijn eerste choreografieën een publiekslieveling. Niet vreemd ook: als ex-drummer van een rockband met no-nonsense-instelling richting dans, geeft hij een prettig jongensachtig aureool aan de kunstvorm. Puur, rauw en met de adrenaline van een rockconcert; zijn dans is een overrompelende ervaring waarin niet om de hete brij heen wordt gedraaid. Dat maakt zijn werk acuut en toegankelijk.

In 'An evening with Hofesh Shechter' is het vooral 'In Your Rooms' (2007) dat indruk maakt. Het werk laat zich zien als een toverlantaarn waarin steeds een ander plaatje in de kijker wordt geplaatst. De beelden volgen elkaar in hoog tempo op, de dansers voortgejakkerd door pulserende beats. Shechter tekent in de tableaus de emotionele dwangbuis die de mens zich aanmeet, in euforische groepsscènes met de vuisten naar de hemel, of angstig alleen met kromme ruggen aan de nietigheid blootgesteld.

NDT danst zoals altijd met pit, passie en overgave. Toch is het jammer dat Lightfoot hier heeft gekozen voor niet-recent werk dat al eerder in Nederland is uitgevoerd door Shechters eigen groep. Doordat Shechters visie op dans niet meer zo verrassend knalt als een jaar of wat geleden, was het interessanter geweest om het publiek een wereld voor te schotelen waarin NDT en Shechter sámen tot iets nieuws komen. Hopelijk worden de plannen in die richting snel verzilverd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden