Toedienen medicijnen wordt niet versoepeld

Isabell Werth is per onmiddellijk geschorst. (Robin Utrecht/ANP) Beeld
Isabell Werth is per onmiddellijk geschorst. (Robin Utrecht/ANP)

De aangetroffen dopingsporen bij Whisper, het dressuurpaard van Isabell Werth, zijn niet het eerste schandaal in de Duitse hippische wereld. De zaken op een rij in zes vragen.

Fred Troost

Wat is er toch in Duitsland, ’s werelds meest vooraanstaande paardensportland, aan de hand?

Het meest recent is de ontdekking van fluphenazine-sporen bij Whisper, het paard van dressuuramazone en meervoudig olympisch, wereld- en Europees kampioene Isabell Werth. Dat nieuws kwam afgelopen week naar buiten. Eerder zuchtte de Duitse hippische wereld onder de onhandige uitspraak van viervoudig olympisch kampioen Ludger Beerbaum dat ’wat niet gevonden wordt, is toegestaan.’ Ook gaat de Duitse paardensport nog gebukt onder de schande dat bij Cöster, het paard van Christian Ahlmann, tijdens de Olympische Spelen in Hongkong capsaicin, een middel dat het uithoudingsvermogen vergroot, werd aangetroffen.

Hoe reageren de Duitsers op deze schandalen?

Furieus. De Duitsers hebben altijd uitgedragen mordicus tegen doping bij paarden te zijn. Nu wordt juist Duitsland door allerlei schandalen getroffen, en nog wel bij de toprijders die de Duitse trots tot grote hoogte opstuwen. Vandaar ook de rigoureuze reacties van de Duitse bond. Werth is onmiddellijk geschorst evenals Beerbaum. Ahlmann heeft zijn schorsing al achter de rug, maar tekenend is dat de Duitse bond geprobeerd heeft in beroep een hogere straf te bewerkstelligen dan de internationale bond FEI had opgelegd. Ruiters die Duitsland op een internationaal concours vertegenwoordigen, moeten eerst voor een commissie verschijnen, waar zij hun visie op dopinggebruik moeten geven.

Voor de organisatie van het CHIO in Aken, volgende week, is de ontmaskering van Werth aanleiding om de controle op de paarden tot welhaast draconische hoogte op te voeren. Op de achtergrond speelt mee dat de Duitse tv, in navolging van het beleid bij wielrennen, heeft gedreigd af te zien van uitzendingen van hippische evenementen als de paardensport vervuild blijkt.

Wat is fluphenazine, waarvan resten bij Whisper zijn aangetroffen?

Fluphenazine wordt gebruikt bij de behandeling van mensen die aan psychoses en schizofrenie lijden. Op paarden heeft het een valiumachtige uitwerking; de dieren worden er rustiger van. Dat het verboden is, kan iedere ruiter weten: in 1994 werden sporen van fluphenazine aangetroffen bij het springpaard Waterford Chrystal, waarop de Ier Cian O’Connor in Athene goud won. De medaille werd hem later ontnomen.

De Nederlandse bondscoach Sjef Janssen bepleit versoepeling van de ’nuloptie’. Wat bedoelt hij daarmee?

Volgens Janssen maakt de nuloptie de paardensport kapot. Nuloptie wil zeggen dat paarden, in tegenstelling tot mensen, geen enkel spoor van verboden middelen in de urine mogen hebben. Een paard heeft echter weleens medicamenten nodig. Die mogen alleen worden toegediend met toestemming van de Veterinaire Commissie. Bijkomende eis is dat bij een wedstrijd elk spoor van het gebruikte middel uit het paardenlijf verdwenen is. Vaak is echter niet vast te stellen wanneer het zover is. Buitenstaanders onderscheiden deze nuance niet en roepen al snel dat het dier gedrogeerd is. In het geval-Werth gaat het overigens om toediening van een verboden product en dat had ze moeten weten.

Hoe reageren paardensportinstanties bij pleidooien om een minder stringent beleid?

Zo soepel als een loden deur. Zie de maatregelen in Aken, waar statistisch voor ieder paard een steward is aangesteld, waar de paarden 24 uur per dag bewaakt (lees: gecontroleerd) worden en waar bij een op de acht paarden een dopingcontrole zal worden uitgevoerd. Ook de internationale federatie FEI heeft tot nu toe alle pleidooien voor versoepeling van de nuloptie afgewezen.

Wat zijn de gevolgen voor Werth?

Die kunnen voor haar carrière catastrofaal zijn. Inmiddels heeft ze toegegeven dat een dierenarts Whisper het verkeerde middel heeft toegediend. Werth ziet af van een contra-expertise. Ze voert verzachtende omstandigheden aan, maar het is de vraag of ze daarmee wegkomt. Haar hangt een schorsing van twee jaar boven het hoofd, zodat ze niet alleen Aken, maar ook in augustus het EK in Windsor mist. Zelfs haar deelname aan de Spelen van Londen staat op de tocht omdat de Duitse bond dopingzondaars uit het verleden definitief uit de piste wil verbannen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden