Toearegs Mali roepen onafhankelijkheid 'Azawad' uit

Een Toeareg bij de stad Timboektoe Beeld REUTERS
Een Toeareg bij de stad TimboektoeBeeld REUTERS

De Toeareg-rebellen die de Noord-Malinese steden Timboektoe, Kidal en Gao hebben ingenomen hebben vandaag de onafhankelijkheid uitgeroepen. Gisteren kondigden zij een staakt-het-vuren af.

De strijd van de Nationale Beweging voor de Bevrijding van Azawad (NMLA) begon in januari. De rebellen beschouwen Azawad, een gebied in het noorden van Mali, als hun vaderland. Tot vorige maand wisten ze slechts enkele kleine steden in te nemen.

De rebellen maakten echter gebruik van de onrust die ontstond na de militaire coup van 21 maart waarbij president Amadou Toumani Touré werd afgezet en namen vrijdag Kidal in, zaterdag Gao en zondag Timboektoe.

Opmars
De recente succesvolle opmars van de Toearegs valt te wijten aan de actuele gebeurtenissen in het gebied. Door het uitbreken van de zogenaamde Arabische Lente waardoor de verschillende regimes in de regio omver werden geworpen of zwaar onder druk werden gezet, kregen de Toearegs een gouden kans in handen.

Veel mannelijke stamleden sloten zich aan bij de troepen van de Libische dictator Moammar Kaddafi. En hoewel Kaddafi gedood werd en de Toearegs verdreven werden uit Libië, verlieten ze het land met grote hoeveelheden gestolen zware wapens in hun bezit. Met deze wapens wisten ze in korte tijd belangrijke steden in te nemen.

Naast het zware geschut kregen de Toearegs naar verluidt ook de hulp van de aan invloed winnende Afrikaanse tak van al-Qaeda. Het zou gaan om leden van Ansar Dine, een beweging die strijdt voor de invoering van de sharia. Hoe ver die steun reikt, en waartoe die zich toespitst is echter niet duidelijk.

Ecowas
Leiders van de 15 staten van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) besloten vorige week om met onmiddellijke ingang diplomatieke, handels- en financiële sancties op te leggen aan de junta van Mali die de president afzette. Dit zei president Alassane Ouattara van Ivoorkust afgelopen maandag na een regionale top over Mali.

Ze willen daarmee druk uitoefenen op de coupplegers van vorige maand om de macht in Mali weer aan de burgerbevolking over te dragen. De sancties behelzen onder meer het land economisch lam te leggen door de grenzen met de buurlanden te sluiten.

Op de top is verder besloten dat de Ecowas-landen hun militaire troepen standby houden. Deze week zullen de militaire chefs van staven bekijken hoe de troepen ingezet kunnen worden. Frankrijk, oud-kolonisator van het land, liet in een verklaring weten geen troepen te zullen sturen naar het land. Wel riep de Franse overheid Franse burgers op om het land direct te verlaten. Er wonen nog zo'n 5000 Fransen in het gebied.

Frankrijk liet vanmorgen in een eerste verklaring weten de onafhankelijkheidsverklaring door de Toearegs af te wijzen. Volgens minister van Defensie, Gerard Longuet, heeft een 'unilaterale onafhankelijkheidsverklaring die niet wordt erkend door Afrikaanse staten geen enkele waarde voor Frankrijk'. Longuet zei dit vandaag tegen persbureau Reuters.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden