Tocht over het sjiekste poepveldje

De op het kaartje aangegeven wandeling over het landgoed Houdringe en Beerschoten is ongeveer tien kilometer lang, en begint bij de ijsbaan aan de Soestdijkse weg, vanuit Utrecht te bereiken met buslijn 57 (om 4 en 34). De wandeling kan ook worden begonnen bij station Bilthoven, wie het fietspad over de voormalige spoorbaan naar Zeist volgt, komt vanzelf uit bij de Biltsche Duinen en kan daar de aangegeven route oppakken. Nog een mogelijkheid is de route te beginnen bij het Boshuis dat achter restaurant De Biltsche Hoek is gesitueerd. Van hieruit gaan twee wit en geel gemarkeerde routes het gebied in.

Het Utrechts Landschap is namelijk van plan de toegang tot landgoed Houdringe en Beerschoten aan de Biltse kant af te sluiten voor wandelaars met honden omdat die het landschap te zeer aantasten. Afsluiten, hun bos afsluiten voor de eigen bevolking, dit gaat de hondebezitters uit De Bilt - de meesten brengen fikkie er met de auto naar toe, hoeft-ie niet zo ver te lopen - toch echt te ver. Actie!

Toch zouden de inwoners van De Bilt de plannen van het Utrechts Landschap nog eens goed moeten bekijken, want eigenlijk zijn die zo gek nog niet. De beheerders willen een strook van meer dan tien hectare vrijhouden voor mensen met honden die daar zonder lijn mogen rondkuieren. Welke andere gemeente in Nederland heeft zo'n ruim hondentoilet? Daarachter komt een gebied dat niet toegankelijk is voor honden, omdat het plan is daar vee neer te zetten dat zorgt voor een natuurlijke begrazing. Wandelaars zouden vrij over dit gebied mogen bewegen, maar honden en vee,dat gaat niet samen.

Dat plan kan de landgoederen redden, want een wandeling door het gebied maakt duidelijk dat vooral het gebied aan de Biltse kant te lijden heeft van het intensieve gebruik. En dat is nu juist een van de mooiste, parkachtige delen van het terrein. Als de tocht bij de Biltsche IJsbaan op de Soestdijkse weg wordt begonnen, voert de route allereerst door een Engels park, met weiden en heggen, in de verte grazen wat paarden. De families Steengracht van Oostkapelle en Van Boetselaar hebben hebben dit landschap laten vormgeven, voordat ze hun kapitale villa's, die de buitenring van De Bilt zo domineren, overdroegen aan de Heidemij.

In het westen scheren op deze doordeweekse dag de straaljagers van Soesterberg over en laten zwarte rookstrepen achter in de lucht, maar op een zondagmiddag hoeft een wandelaar daar geen last van te hebben. Konijnen huppelen over het pad, een dikke stinkzwam probeert bij een eik weg te groeien. Op een afrastering zitten zes zwaluwen, herkenbaar aan hun V-staartje, en ze vliegen pas in een slinger weg als we op drie meter zijn.

Terugkijkend op het park, bij het clubhuisje waar in de vakantiemaand juli jeugd is neergestreken met een duidelijk Amsterdamse tongval, heeft de weide opeens een lichtrode gloed over zich, met die paarden in de verte en de paarse distels in het veld een echt plaatje. Dat De Bilt hier zijn hond mag uitlaten...

De route gaat verder richting Noord Houdringe, waar het park inmiddels heeft plaatsgemaakt voor dennebos, wat Amerikaanse eiken staan er ook en niet te vergeten de lijsterbes, die met de lichtrode besjes het gebied hier bijna domineert. Voor het noordelijke deel vragen borden opeens een toegangskaartje dat bij de VVV te koop is, moeten we soms terug het dorp in? Zolang geen controlerende boswachter zich bij het bord ophoudt, negeren we die flauwekul, en komen zo uit bij het vroegere spoorlijntje dat van Bilthoven naar Zeist liep.

Inmiddels is op de rails een fietspad aangelegd. Iets verderop aan het lijntje, ter hoogte van Bosch en Duin, moet het huisje van de Van de Bergs nog staan, die na de Tweede Wereldoorlog een oude goederenwagon betrokken en die jaar na jaar hebben omgebouwd tot bungalow. Alleen in de woonkamer zijn de kenmerken van een treinstel nog te zien. Het balkon is nu een kleerkast.

Ten noorden van de spoorlijn, net voor de Biltsche Duinen waar goud stuifzand een enorme botervloot vult, traint de politie haar paarden bij de dienst 'levende have'. Op de rechthoekige percelen midden in het bos snuiven de merries, nietsvermoedend over het feit dat ze straks worden ingezet bij demonstraties en ordeverstoringen. Mannen in politieblauwe rijbroeken maken hun rondjes, in zit sta, zit sta, zit sta. Een verzorger in een lange stofjas borstelt een paard dat de volgende ronden mag meedraven.

Met een bocht gaat het terug naar de spoorbaan, langs het golfterrein, over de Panheuvel, naar de rotonde midden in het bos, waar de sterstructuur van paden op het landgoed Beerschoten zo duidelijk wordt. Het gehalte aan dames-methondjes stijgt weer tot boven het landelijk gemiddelde. We zijn weer in de uitlaatstrook beland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden