Tocht door het Reestdal

Op de grens tussen Drenthe en Overijssel lopen we de mooiste wandeling van 2012.

Het groen in het Drentse Reestdal is nog volop aanwezig, maar toch is de herfst onmiskenbaar begonnen. Het regent blaadjes, het geel en rood laat zich zien en ook de vele paddenstoelen zijn een duidelijk teken. Deze wandeling is de mooiste van 2012, zeggen de routemakers van de wandelsite On Track. Er is wel eens minder aanleiding om er op uit te trekken.

Bij de start op de boerderijcamping Achter 't Koeienpad in het buurtschap Nolde kan de wandelaar zich nog iets drinken, een appeltje kopen en een plas doen. Dit soort eenvoudige rustpunten zijn er meer langs de route. Echte horeca is er niet.

De eerste paar kilometers gaan door open veld. We lopen langs een wetering met hier weilanden en daar bosschages. Nog erg laag zijn de bomen. Het blijkt een nieuw natuurgebied te zijn, Nolderhoeve, dat in 2005 is aangelegd met subsidie van het Rijk. Toen kon dat nog.

Verderop, voorbij het Rabbingerveld, wordt het landschap snel doorleefder. Bossen met oude beuken en tussendoor glooiende essen.We lopen via oude, vaak onverharde kerkepaden naar Oud-Avereest, een dorpje aan de zuidkant van het riviertje de Reest. Dit stroompje is de grens tussen Drente en Overijssel, dus Oud-Avereest blijkt in Overijssel te liggen.

Omdat Oud-Avereest lange tijd de enige kerkelijke gemeente in de buurt was, leidden vele kerkenpaden vanuit Drente en Overijssel naar deze plek. Voorheen waren die paden een stuk breder dan de een- of tweemanspaden van nu. Er moesten immers ook boerenkarren en koetsen overheen kunnen.

Het eerste kerkje in Oud-Avereest werd al in de 13de eeuw neergezet. Het huidige hervormde kerkje is gebouwd in 1852. Voor informatie over de omgeving is een snel bezoek aan streekmuseum De Wheem van Landschap Overijssel een idee. Dat museum ligt tegenover de kerk aan de andere kant van de provinciale weg.

De kerkenpaden die van vele kanten naar Oud-Avereest leiden zijn gemarkeerd met paarse koppalen. Ook deze wandeling wordt veelal begeleid door die paarse kopjes. Je hebt op den duur de neiging om die volledig te gaan volgen, maar dat is niet de bedoeling. Houd de beschrijving er dus steeds bij.

Na Oud-Avereest, het keerpunt in deze rondwandeling, kronkelen we een tijdje door een kleinschalig landschap langs de Reest. Twee prachtige boerderijen passeren we: Het Reestdal en De Wildenberg. Die laatste hoeve is in 1999 weer in zijn oude glorie hersteld. In dit erfgoed zijn appartementjes beschikbaar voor de natuurliefhebber.

Iets voor De Wildenberg loop je op een gegeven ogenblik over een houten bruggetje Drente weer in. Die bruggetjes zijn er niet altijd geweest. Eeuwen geleden gebruikte men voorden, doorwaadbare plaatsen, om aan de andere kant te komen. Enkele plaatsnamen zoals Coevorden vinden in dit soort plekken hun oorsprong.

Na De Wildenberg is er veel bos met kruip-door-sluip-door paadjes en een groot ven. In de volksmond wordt dit ven het Spookmeer genoemd. De een zegt vanwege de Witte Wieven die in de ochtendlijke nevel boven het water dansen. De ander denkt dat het de vele dode berken zijn geweest, aangetast door de hoge waterstand in het ven.

Het natuurgebied Takkenhoogte-Meeuwenveen dat na het bos van De Wildenberg opdoemt, is van een grote schoonheid; glooiende heidevelden, monumentale bomen en hier en daar een ven. Schoonebeeker schapen met hun karakteristieke veelkleurige koppen en woest uitziende Schotse Hooglanders vind je hier in kuddes. De grote hoorns van de Schotten die op en langs het pad liggen, doen de wandelaar enigszins aarzelen, maar ze blijven loom liggen in het overvloedige zonlicht. Een enkeling neemt zelfs een bad in het nabijgelegen water.

Het natuurgebied is nu aaneengesloten, maar voorheen was het in tweeën gedeeld. Het ene dankte zijn naam aan de familie Takken, het andere aan een grote meeuwenkolonie. Zandwinning heeft het mogelijk gemaakt dat twee fraaie reservaten tot één prachtig gebied aaneen zijn gesmeed.

De laatste kilometers doorkruisen we opnieuw een jong, open landschap, aangeplant in 2005, met de oude naam De Steenen Pijp. Een beetje een anticlimax na al het moois ervoor, maar het bankje aan het einde met volop zon in het gezicht maakt veel goed.

meer wandelingen en fietsen op trouw.nl/natuurtochten

Waarom het Reestdal?
Door de ervaren routemakers van de wandelwebsite Ontrack.nl is deze wandeling verkozen tot wandeling van 2012. De wandeling is te down-loaden via www.ontrack.nl. Voor abonnees is dit gratis. Niet-abonnees betalen een paar euro.

Naar het startpunt

Met de auto: naar startpunt Boerderijcamping Achter 't Koeienpad, Nolderweg 7, 7925 PE Linde. Met het openbaar vervoer: vanaf NS-station Hoogeveen, bus 31 richting Ommen. Uitstappen bij halte Ommerweg 78 in Linde. Volg na huisnummer 76a de Nolderweg naar rechts tot camping Achter 't Koeienpad. Meer informatie: www.achtertkoeienpad.nl

Horeca

Er is geen horeca op de route. Wel is er aan het begin een zogenoemd Rustpunt waar koffie, thee en fris kan worden gepakt. Ook onderweg wordt een paar maal zo'n Rustpunt gepasseerd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden