Toch wel prettig, politie in de buurt

Vrouwen waren gisteren de baas in Keulen, zo schrijft de carnavalstraditie voor. Hoe ervaren zij hun stad en het feest na de aanrandingen tijdens Nieuwjaarsnacht? Trouw vroeg het vier feestvierders en tekende de sfeer op.

De grauwe regenachtige Keulse hemel wordt af en toe opgevrolijkt door wolken van kleurrijk confetti. Hossende menigtes schieten voorbij, muziek schalt uit de speakers en het bier vloeit rijkelijk. Niets nieuws onder de zon. Toch is het Duitse Weiberfastnacht, de eerste dag van het carnaval, waarop vrouwen traditioneel de baas zijn in de stad, anders dan voorgaande jaren. Een blik naar rechts of links en een groep zwaar bewapende agenten komt in het vizier. Sommigen met helm in de arm en wapenstok aan de riem, anderen slechts met handwapen en handboeien. In colonnes van zes of zeven agenten bewegen ze zich continu door de menigte.

Het is het Keulse stadsbestuur menens, dat blijkt zonder twijfel uit alle getroffen veiligheidsmaatregelen na de gebeurtenissen tijdens Nieuwjaarsnacht. Ruim tweeduizend agenten, extra verlichte pleinen en voor lastiggevallen vrouwen is er een zogenoemd 'Frauen Security Point' ingericht.

De agent kijkt wat verdwaasd voor zich uit bij het horen van die term. "Nooit van gehoord", zegt hij terwijl hij vragend zijn collega aankijkt. "Wij komen als extra mankracht uit Berlijn, dus zijn hier niet bekend. Sorry." Een Keulse agent wijst even later richting het centraal station, maar daar aangekomen blijkt de speciaal voor vrouwen ingerichte opvangplek toch ergens anders te zijn. "Dat is vanuit de gemeente georganiseerd, wij weten daar niets van." Is dat niet raar? "Ja, dat is zeker raar", zegt de agent die ondertussen in zijn portofoon om opheldering vraagt en driftig door zijn papieren bladert.

Een veilige plek voor vrouwen, waar zij na seksueel geweld bij een psycholoog en sociaal werker hun verhaal kunnen doen, die nauwelijks bekend is bij de politie. Christine Kronenberg die vanuit de gemeente als commissaris Gelijke Kansen verantwoordelijk is voor het initatief, schrikt ervan. Voor de deur van de provisorisch ingerichte locatie beent ze heen en weer. "Welke agenten zijn dat dan? Hoe kan dat nou?", vraagt ze zonder op antwoord te wachten. Ze snelt naar binnen en komt terug met een stapel flyers in de hand. Op het plein rondom de bekende kathedraal drukt ze niet veel later iedere agent een folder in de hand. "Onze bekendheid moet verbeteren de komende dagen, dat is wel duidelijk."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden