Toch wel prettig, de Keulse politie in de buurt

Nicole Netz (26): 'Ik ga gewoon lekker feestvieren en me nergens zorgen om maken.' Beeld Merlin Daleman

Vrouwen waren gisteren de baas in Keulen, zo schrijft de carnavalstraditie voor. Hoe ervaren zij hun stad en het feest na de aanrandingen tijdens Nieuwjaarsnacht? Trouw vroeg het vier feestvierders en tekende de sfeer op.

De grauwe regenachtige Keulse hemel wordt af en toe opgevrolijkt door wolken van kleurrijk confetti. Hossende menigtes schieten voorbij, muziek schalt uit de speakers en het bier vloeit rijkelijk. Niets nieuws onder de zon.

Toch is het Duitse Weiberfastnacht, de eerste dag van het carnaval, waarop vrouwen traditioneel de baas zijn in de stad, anders dan voorgaande jaren. Een blik naar rechts of links en een groep zwaar bewapende agenten komt in het vizier. Sommigen met helm in de arm en wapenstok aan de riem, anderen slechts met handwapen en handboeien. In colonnes van zes of zeven agenten bewegen ze zich continu door de menigte.

Het is het Keulse stadsbestuur menens, dat blijkt zonder twijfel uit alle getroffen veiligheidsmaatregelen na de gebeurtenissen tijdens Nieuwjaarsnacht. Ruim tweeduizend agenten, extra verlichte pleinen en voor lastiggevallen vrouwen is er een zogenoemd 'Frauen Security Point' ingericht.

De agent kijkt wat verdwaasd voor zich uit bij het horen van die term. "Nooit van gehoord", zegt hij terwijl hij vragend zijn collega aankijkt. "Wij komen als extra mankracht uit Berlijn, dus zijn hier niet bekend. Sorry."

Raar
Een Keulse agent wijst even later richting het centraal station, maar daar aangekomen blijkt de speciaal voor vrouwen ingerichte opvangplek toch ergens anders te zijn. "Dat is vanuit de gemeente georganiseerd, wij weten daar niets van." Is dat niet raar? "Ja, dat is zeker raar", zegt de agent die ondertussen in zijn portofoon om opheldering vraagt en driftig door zijn papieren bladert.

Een veilige plek voor vrouwen, waar zij na seksueel geweld bij een psycholoog en sociaal werker hun verhaal kunnen doen, die nauwelijks bekend is bij de politie. Christine Kronenberg die vanuit de gemeente als commissaris Gelijke Kansen verantwoordelijk is voor het initatief, schrikt ervan. Voor de deur van de provisorisch ingerichte locatie beent ze heen en weer. "Welke agenten zijn dat dan? Hoe kan dat nou?", vraagt ze zonder op antwoord te wachten. Ze snelt naar binnen en komt terug met een stapel flyers in de hand. Op het plein rondom de bekende kathedraal drukt ze niet veel later iedere agent een folder in de hand. "Onze bekendheid moet verbeteren de komende dagen, dat is wel duidelijk."

Nicole Petau (27) en Buklem Arslan (41) Beeld Merlin Daleman

'Het nummer van de politie onder de sneltoets gezet'

Nicole Netz (26)

Een panty? Nee zeg, gewoon blote benen. "Voel maar, ik heb het echt niet koud", zegt ze een slok bier nemend om warm te blijven. Haar vriendin, maar ook totale vreemden - allemaal dik ingepakt tegen de koude wind en voortdurende regen - kijken verbijsterd. Een korte jurk en een decolleté waar haar sigarettenpakje perfect in past.... Maakt ze zich geen zorgen na de gebeurtenissen in Keulen van vijf weken geleden? "Ik ben totaal niet bang", zegt ze. "Ik ga gewoon lekker feestvieren en me nergens zorgen om maken."

Ze wijst naar de voltallig aanwezige politie, die in groepjes over het plein loopt. Dat geeft haar toch wel een goed gevoel, dat ze altijd in de buurt zijn. Zelf heeft ze (blijkt na wat doorvragen) toch wel wat voorzorgsmaatregelen getroffen. "Ik heb het nummer van de politie bijvoorbeeld onder een sneltoets in mijn telefoon gezet. En mijn vriendin en ik hebben afgesproken altijd bij elkaar te blijven, ook als een van ons even snel naar het toilet moet."

'Ik denk dat ik mijn pepperspray niet nodig ga hebben'
Nicole Petau (27) en Buklem Arslan (41)

Alsof Keulen is teruggegaan in de tijd, schrijden de dames in lange hoepeljurken voorbij. Maar het biertje in de ene hand en de pepperspray in het tasje aan de andere hand verraden de 21ste eeuw. "Als er iets gebeurt, kun je maar beter voorbereid zijn", zegt de als Belle (van het Beest) verklede Nicole Petau. "Ik voel me zekerder nu ik het op zak heb, maar ga er niet echt vanuit dat ik het nodig ga hebben hoor."

Of ze het busje wil laten zien? Nee, zegt haar vriendin Buklem Arslan kordaat. "Pepperspray is hier verboden. Het wordt wel gedoogd als je het als vrouw in een noodsituatie gebruikt, maar eigenlijk mag het niet", zegt ze kijkend naar het groepje agenten dat op nog geen paar meter afstand staat. De eerste dagen na Oud en Nieuw waren zij en haar vrienden in een soort 'shocktoestand', dat is nu wel over. "Ik denk ook niet anders over vluchtelingen nu. Iedereen in nood moet asiel kunnen aanvragen, maar als de normen je hier niet bevallen dan mag je wat mij betreft per ommegaande bus weer worden teruggestuurd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden