Toch vervolging Jelle Brandt Corstius om beschuldiging van verkrachting

Jelle Brandt Corstius Beeld ANP Kippa
Jelle Brandt CorstiusBeeld ANP Kippa

Journalist Jelle Brandt Corstius moet alsnog voor de strafrechter verschijnen omdat hij in de landelijke media en in een persbericht beschuldigingen heeft geuit van verkrachting. 

Dat heeft het gerechtshof Amsterdam dinsdag bepaald. Eerder besloot het Openbaar Ministerie niet te vervolgen, maar daar nam Gijs van Dam geen genoegen mee. De televisieproducent was degene die Brandt Corstius bedoelde toen hij sprak over de verkrachting, overigens zonder zijn naam te noemen. Het gerechtshof vindt de klacht van Van Dam gegrond waardoor de strafrechter nu moet gaan oordelen of er sprake is van smaad.

Brandt Corstius deed zijn beschuldigingen in 2017 in Trouw, het tv-programma ‘De Wereld Draait Door’ en in het ‘Radio 1 Journaal’. Hij noemde geen naam. Wel bevestigde hij later dat het een man betrof die tegelijk met hem had gewerkt bij het programma ‘Barend en Van Dorp’. Naar aanleiding van deze uitlatingen werd Van Dam onderwerp van speculaties.

Nadat het OM vorig jaar besloot niet tot vervolging over te gaan, plaatste Brandt Corstius een persbericht op de website medium.com. Hij herhaalde daarin de beschuldigingen. Brandt Corstius stelde dat hij zijn uitlatingen deed in het kader van de #MeToo-discussie en daarom niet vervolgd zou moeten worden. Het hof vindt strafrechtelijke vervolging wel nodig, omdat het om meerdere beschuldigingen van een ernstig misdrijf gaat, geuit in landelijke media. Ook ziet het hof een algemeen belang in vervolging.

“Iedereen die de moeite neemt om het stuk (in Trouw, red.) te lezen, zal concluderen dat de naam van Van Dam niet te traceren is”, schrijft Brandt Corstius in een reactie. “Ik maak mij dan ook geen zorgen over deze rechtszaak.”

Jammer vindt Brandt Corstius het wel dat het tot een rechtszaak komt. “Deze zaak gaat alleen maar narigheid opleveren voor beide partijen en hun naasten. De afgelopen jaren heb ik tevergeefs geprobeerd de andere partij daarvan te overtuigen via mediation en bemiddeling door advocaten en gemeenschappelijke vrienden.”

De advocaat van Van Dam, Peter Plasman, is “heel blij dat het hof de onbegrijpelijke beslissing van de officier van justitie heeft teruggedraaid. Het gaat om twee aangiften, twee keer wegens smaad. “Die komen nu onder de strafrechter en daar hoort het thuis.”

Van Dam spande naar aanleiding van de publicatie in Trouw ook een zaak aan bij de Raad voor de Journalistiek. Die oordeelde eind april vorig jaar dat Trouw deels onzorgvuldig handelde door in de intro van het artikel te stellen dat Brandt Corstius slachtoffer is. Door gebruik van het woord ‘is’, maakte Trouw zich die claim te veel eigen, aldus de Raad.

Lees ook:

Het artikel waarin Brandt Corstius zijn relaas doet. ‘Het is zijn woord tegen het mijne.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden