Toch straat vernoemd naar verzetsvrouw Gezina van der Molen

(TROUW)

Gezina van der Molen en haar partner Mies Nolte krijgen toch elk hun eigen straatnaam in Aerdenhout. Dat heeft de gemeente Bloemendaal beslist. Vorig jaar kwam het college van b. en w. terug op het besluit om straten naar deze twee verzetsvrouwen te vernoemen, nadat uit joodse kringen daartegen bezwaar was gemaakt.

Van der Molen was in 1943 een van de oprichters van het illegale blad Trouw en speelde een belangrijke rol in het verzet. Zo redde zij van vele joodse baby's het leven door ze uit een Duitse opvang te smokkelen. Hiervoor kreeg zij in 1980 postuum de Yad Vashem onderscheiding. Direct na de oorlog was Gezina van der Molen voorzitter van de Voogdijcommissie van Oorlogspleegkinderen en in die hoedanigheid had zij er vaak voor gepleit om joodse wezen bij christelijke ouders onder te brengen. Op die handelwijze heeft Van der Molen veel kritiek gekregen, vooral van joodse zijde. Het verwijt was dat zij het christelijke geloof superieur achtte aan die van joden.

Toen twee jaar geleden Bloemendaal bekendmaakte dat een straat in een nog te bouwen nieuwbouwwijk vernoemd zou worden naar Van der Molen, kwamen daarop bezwaren binnen. Er waren signalen binnengekomen dat deze vernoeming bij joodse nabestaanden tot verdriet zou leiden. Hierop besloot de toenmalige burgemeester Nederveen de namen (ook die van Nolte) te schrappen.

In dat besluit kon een groot deel van de gemeenteraad zich echter niet vinden. Een motie om de straten toch te vernoemen naar Van der Molen en Nolte haalde december vorig jaar een ruime meerderheid. De gemeente neemt nu ook het voorstel van de raad over om op de straatnaamborden de verdiensten van de twee vrouwen te vermelden, maar bij Van der Molen expliciet niet de Voogdijcommissie van Oorlogspleegkinderen te noemen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden