Toch SP light voor de PvdA?

Soms bekruipt je het gevoel dat de PvdA niet veel nalaat om het zichzelf moeilijk te maken. Vooral als het gaat om de wisseling van de politieke leider. Ruim vier jaar terug trad Job Cohen af als partijleider nadat hij, samen met partijvoorzitter Hans Spekman, in Trouw een interview gaf waarin beiden nogal wat nostalgie spuiden over tijden waarin echte arbeiders werden geleid door echte linkse sociaal-democraten en waarin zij een hartelijke samenwerking met de SP niet wilden uitsluiten.

Vooral PvdA-coryfee Frans Timmermans vond het maar niks en repte in een e-mail van een 'hopeloze propositie om ons (de partij dus) als SP light te positioneren'. Natuurlijk lekte die mail uit. Commotie volgde en Cohen, altijd al een betere bestuurder dan een politiek vechter, had er schoon genoeg van en trok zich terug. Timmermans kon geen politiek leider meer worden, werd eind 2012 minister van buitenlandse zaken en eind 2014 vicevoorzitter van de Europese Commissie. Wonderlijk genoeg is Spekman nog steeds partijvoorzitter.

En neem nu de jongste verkiezingen voor een PvdA-lijsttrekker annex partijleider, gewonnen door Lodewijk Asscher. Oké, mijn zegen heeft hij en ik hoop dat het hem en de partij goed gaat. Maar als je de balans opmaakt, is er vooral veel verloren voor de partij. Zo verliet Jacques Monasch, de derde kandidaat in de strijd, met wat tumult wél de partij maar níet de Tweede Kamer. Hij begint voor zichzelf en allicht neemt hij maart volgend jaar een paar kiezers mee. Kiezers die de partij niet kan missen. Verder is de partij Diederik Samsom kwijt en diens inzet, inzicht, kennis en kracht als campagnevoerder zullen node gemist worden. En wat is nu eigenlijk het politieke verschil tussen Samsom en Asscher, die tenslotte beiden met verve de huidige coalitie met de VVD verdedigden? Mogelijk dat Asscher, wat meer dan Samsom, de partij wat dichter bij de SP wil positioneren. Toch nog SP light?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden