Toch rookverbod voor kleine kroeg

Nog onduidelijk wanneer asbak definitief van tafel gaat

Een café is een 'publieke binnenruimte'. Wie daar binnentreedt, moet tegen sigarettenrook worden beschermd.

Met dat oordeel zette het gerechtshof in Den Haag gisteren een dikke streep door wetgeving die kleine kroegen zonder personeel uitzondert van het rookverbod. Die uitzondering, twee jaar geleden ingevoerd, moet per direct van tafel, net als de asbakken in de kleine kroeg.

Verrassend, want de rechtbank in Den Haag gaf in deze zaak eerder de landsadvocaat nog gelijk. Die verdedigde zich met succes tegen de iniatiefgroep Clean Air Nederland (CAN), voorstanders van een compleet rookvrije horeca. CAN kwam daar met een verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO over tabaksbestrijding. Maar de landsadvocaat wist de rechtbank ervan te overtuigen dat dit verdrag de staten die het ondertekenden, nog steeds de vrijheid geeft om het rookbeleid zelf in te richten.

CAN ging in hoger beroep en hoorde gisteren van het hof een interpretatie die de actiegroep een stuk beter beviel. Natuurlijk hebben staten vrijheid, aldus het hof, maar daarom moeten ze nog steeds uitvoering geven aan de verdragen die ze ondertekenden. En dus ook aan het tabaksverdrag, dat hen oproept de gezondheid van burgers te bevorderen en hen te beschermen tegen rook. Niet alleen in openbare gebouwen, maar ook in zogeheten 'publieke binnenruimten' zoals cafés. De landsadvocaat had deze redenering al voorzien en argumenteerde dat kroegen 'overige publieke ruimten' zijn - een categorie waarin het verdrag staten niet verplicht om rokers te weren.

De anti-rookclub vindt dat nu wel spijkers met koppen moeten worden geslagen. "Als Clean Air Nederland eisen wij dat de handhaving van het rookverbod nu eens goed wordt geregeld, want op dit moment is het een aanfluiting", zei CAN-voorzitter Patrick Zonderop gisteren. CAN pleit voor een tijdelijke sluiting van een café als het zich niet aan het rookverbod houdt, in plaats van een boete.

CAN had het hof gevraagd om de staat te dwingen het rookverbod in kleine kroegen per direct te gaan handhaven. Dat is niet nodig, zei de rechter gisteren, we kunnen erop vertrouwen dat de staat dat zelf gaat uitvoeren.

Staatssecretaris Martin van Rijn (volksgezondheid) kon gisteren nog niet zeggen of hij daaraan direct begint. Hij wil eerst de uitspraak bestuderen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden