'Toch psychisch labielen met wapenvergunning'

Een beurs waar wapens worden verkocht in het Amerikaanse Virginia Beeld photo_news
Een beurs waar wapens worden verkocht in het Amerikaanse VirginiaBeeld photo_news

Doordat de controle op wapenbezit tekort schiet, lopen nog steeds mensen met een wapen rond die kampen met psychische problemen. 37 zogenoemde 'psychisch labielen' met een vergunning hebben hun wapens moeten inleveren. Dat meldt RTL Nieuws.

In april 2011 schoot Tristan van der Vlis in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn zes mensen dood en verwondde er 17. Daarna doodde hij zichzelf. De 24-jarige man had psychische problemen en zat enige tijd in een gesloten inrichting. RTL vroeg de dossiers op van de 377 vergunningen die de politie sinds het schietdrama tot oktober vorig jaar heeft ingetrokken.

Uit de documenten blijkt dat de vergunninghouders al langere tijd verward gedrag vertoonden, onder behandeling stonden of bij herhaling verontrustende uitspraken deden. In sommige gevallen was deze informatie al jaren bekend in de politiesystemen.

In een reactie stelt plaatsvervangend korpschef Ruud Bik dat de politie werkt aan eenduidige, landelijke aanpak van het aanvraagproces voor wapenverloven. Ook de effectiviteit van de controles op wapenvergunningen wordt beter. 'Verschillen tussen korpsen behoren door eenduidige afspraken en richtlijnen bij de Nationale Politie tot het verleden', aldus Bik.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden