Toch ook vrouw in de race voor Labourleiding

amsterdam – Het was op de valreep en met een fikse duw in de rug, maar Diane Abbott gaat dan toch voor enige kleur zorgen in de strijd om het leiderschap van de Britse Labourpartij. Voorzitster Harriet Harman, die waarneemt na het vertrek van Gordon Brown, deed zelfs eenmalig afstand van haar neutraliteit. Zij ondersteunde de kandidatuur van Abbott, „zodat er tenminste een vrouwelijke kandidate is te midden van alle mannen”. Abbot wist gisterochtend nog maar elf handtekeningen van Labour-parlementariërs te verzamelen van de drieëndertig die vereist zijn voor het nomineren van een kandidaat. Een andere kandidaat, John McDonnell, trok zich terug om het linkerkamp niet te verdelen en zijn zestien handtekeningen aan Abbott over te doen.

Zij mag het nu opnemen tegen de gebroeders David en Ed Miliband, Ed Balls en Andy Burnham. Alle vier blanke veertigers die in Oxford/Cambridge studeerden en van het politieke adviseurschap opklommen tot minister onder Blair en Brown. De Miliband-broers komen uit een radicaal links nest, maar zijn hun rode veren allang kwijt. Ook Balls ziet zichzelf als een sociaal-democratische ’hervormer’. Andy Burnham gold als een Blair-aanhanger, maar mr. Nice Guy wist zich na het aantreden van Brown snel aan te passen. Hij is overigens getrouwd met een Nederlandse.

De gedoodverfde winnaar is oud-minister van buitenlandse zaken David Miliband. Abbott maakt weinig kans. Zij werpt zich op als kandidaat van links, maar daar hebben sommigen het haar nooit vergeven dat zij haar zoontje naar een dure privéschool heeft gestuurd.

De nieuwe Labourleider wordt gekozen in drie aparte verkiezingen van partijleden, parlementsleden en vakbondsleden. Elk van die groepen bepaalt een derde van het eindresultaat. In totaal kunnen vier miljoen mensen stemmen. De uitslag wordt bekendgemaakt op de eerste dag van het partijcongres eind september.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden