NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Toch nog oog in oog met een bever

null Beeld
Beeld

Een jaar of wat geleden werden er bevers losgelaten bij de Hunze en de Drentsche Aa. Na de grote rivieren in het zuiden hebben de enorme knaagdieren nu ook de kleine rivieren in het noorden gekoloniseerd.

Afgeknaagde punten van loofboompjes zag ik al vaak langs de Drentsche Aa. Later vermoedde ik dat er een burcht was, in het meest drassige en minst toegankelijke deel van het beekdal. Ik heb daar in de buurt al een paar keer aan de oever van een beek gestaan, roerloos wachtend, op het wegslaan van steekmuggen na. Ik verwachtte dat ze in de schemer zouden ontwaken en via het beekje de wijde wereld in zouden zwemmen. Het is in de natuur raadzaam om roerloos te wachten, ik zie altijd van alles. Maar bevers zag ik nooit.

Een vriend van me woont er in de buurt en loopt er vaak ’s avonds rond. Naar eigen zeggen ziet hij altijd bevers. Ik loop een avond mee. We zien en horen watersnippen baltsen, we zien reeën en vinden zeldzame bloemen, en als de zon ondergaat stellen we ons op, op een strategisch punt langs een pad, met zicht op de burcht, een ronde bult van takken. We turen naar de grazige oevers en het gladde water, dat de avondhemel steeds oranjer weerspiegelt. Als het donker is, druipen we af. Geen bever.

Nu ik erbij ben, houden ze zich onzichtbaar

Een week later gaan we nog eens. Intussen zag vriend vanaf dezelfde plek bevers scharrelen, spelen en neuzen. Vriend nam zijn vriendin een paar keer mee en het pad is, ­zoals veel Drentse paden, druk bereden en betreden door mountain­bikers en hondenuitlaters. Kennelijk malen bevers daar niet om, maar nu ik erbij ben, houden ze zich onzichtbaar.

Als het bijna donker is, gaan we nog even naar het bruggetje waar ik eerder een paar keer postte. En waarachtig, er klinkt een plons. Er schuift een schim door het water. Hij zwemt langzaam naar ons toe. Op anderhalve meter afstand blijft hij liggen. We staren naar elkaar. Ineens duikt-ie onder, met een daverende staartklap op het water.

Iedere dag verbaast bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden