Toch nog even over de tranen van Foppe, de andere kant ervan

Vanavond moet Heerenveen tegen Ajax, in de Arena. Zouden ze op de linkerkant opnieuw een driehoekje kunnen neerleggen dat Foppe de Haan tot tranen toe kan beroeren, zoals vorige week tegen Roda JC?

Dit is niet flauw bedoeld, ironisch ook niet. Foppe belachelijk maken zou ik niet durven en willen, niet omdat ik er bij onze nationale knuffeltrainer wel voor zou uitkijken, maar omdat zoiets met zichtbaar oprechte emotie domweg niet kan.

Dat het slikken en het volschieten oprecht waren, kan buiten kijf staan. Maar juist daarin schuilt mijn behoefte om er toch nog even op door te gaan na de vloed (uiteraard) van reacties die grotendeels aan de oppervlakte bleven. De liefde voor het spel had eruit gesproken, was daarvan de teneur - en daar zit dan toch óók in dat de liefde bij anderen minder brandt, of er misschien wel niet is.

Oprechte emotie, daar moet en kun je weinig aan afdoen, maar je moet er ook niet mee aan de haal gaan - en zeker niet slechts in één richting. Als we het erover eens zijn dat Foppe oprecht was en dat het van diep kwam, dan moeten we ook kunnen inzien dat hij, om het verhevene er maar meteen af te halen, even oprecht was als de dronken man die altijd de waarheid spreekt - nou ja, zijn waarheid.

Foppe stamelde: "Je doet het voor de mensen."

Foppe is een prachtige kerel, die misschien niet heel vol van zichzelf is, zij het best wel iets voller natuurlijk dan zijn imago wil, maar die - laten we daar wel oog voor blijven houden - vooral wat minder vol is van anderen. Ze deden het niet gauw goed, de trainers na hem bij Heerenveen. Toen hij het dit seizoen van de opgestapte Dwight Lodeweges overnam, zei hij onmiddellijk dat er hard moest worden getraind. Dat had er voordien aan gemankeerd, liet hij ons concluderen.

Hoe zal Lodeweges, een onberispelijk en gerespecteerd voetbaltrainer, de tranen van Foppe hebben bekeken? Zei Foppe niet óók dat hij het niet voor de mensen had gedaan, of toch in elk geval minder? (Alsof hij het voor zijn bankrekening had kunnen doen, of voor een vakantiehuisje in Frankrijk.)

De tranen van Foppe waren natuurlijk ook de lossere tranen van de ouderdom. Dat hij dat met zelfspot erkende, was mooi, zeker. Maar tegelijkertijd stonden de tranen symbool voor de onnatuurlijke situatie waarin Heerenveen wel degelijk ook door Foppe is gedreven. Ook voor zijn makker en oud-voorzitter Riemer van der Velde, met wie hij de club jarenlang opstuwde, deugde er na hun bewind weinig tot niets - het pionierssyndroom, zeg maar. In het kleine wereldje van een provincieclub met die geschiedenis is een reflex naar het oude altijd dichtbij - en zo zat hier een zeventiger bijna te huilen om iets waarvoor, laten we eerlijk blijven, tranen niet bedoeld kunnen zijn.

Natuurlijk brak Foppe niet om wat geslaagde combinaties op de linkerflank. Zo eendimensionaal kan de liefde voor het spel in zijn levensfase niet meer zijn. Ze hebben er in zijn ogen bij zijn club een zooitje van gemaakt en hij wil, ook zoiets stamelde hij, dat het weer gaat leven. Dat mag zijn gevoel zijn, maar laat gesteld zijn, met de relativering die in een klein wereldje gauw ontbreekt, dat het hoe dan ook zó erg toch niet geweest kan zijn.

Normaal gesproken verliest Heerenveen vanavond bij Ajax, en voor het evenwicht alom zou dat ook wel het beste zijn. Met hard trainen in zijn algemeenheid kan niets mis zijn, en met Foppe als erkend propagandist daarvan ook niet het minste. Maar laten we van zijn tranen niet meer maken dan ze zijn - of wel, met oog dan ook voor de andere kanten ervan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden