Toch maar geen kaars

Heel wat brieven toch nog in de krant van zaterdag over een kaars die er niet was. Het gaat over Karst T., de man die uiteindelijk verantwoordelijk was voor zeven onschuldige doden en daarna zichzelf om het leven bracht.

En die volgens Ikon-pastor Bram Grandia, en gezien de reacties in de krant deelden nogal wat mensen zijn mening, ook een kaars verdiende bij de herdenking van de slachtoffers van Apeldoorn. Want Karst T. was, zei de pastor, immers naast dader ook slachtoffer.

Als zo’n verzoek van de nabestaanden zélf was gekomen had dat inderdaad kunnen gebeuren. Maar alleen dan. Blijkbaar is zo’n verzoek er niet geweest en dat is zeer begrijpelijk. En dus hadden volstrekte buitenstaanders als pastor Grandia er beter aan gedaan te zwijgen. En in ieder geval gratuite opmerkingen over compassie voor zich te houden.

De nabestaanden hebben al ellende genoeg meegemaakt en zullen dat nog jaren meemaken. Een schuldgevoel over een kaars die niet gebrand is, aangereikt door een pastor die voor zijn beurt praat, hoeft daar niet nog eens bij.

En voor het overige zou ik mensen die, om wat voor vreselijke redenen ook, zelfmoord willen plegen en daarbij eerst ook anderen van het leven willen beroven, althans daar niet voor terug deinzen, met klem willen verzoeken dat in godsnaam niet te doen en hulp te zoeken, desnoods bij een pastor.

Maar als niets ze van hun daad kan weerhouden en ze toch willen doorzetten zou ik – ik heb het al eens eerder gezegd – hen met evenveel klem willen verzoeken eerst zichzelf van kant te maken en daarna die anderen.

Johan ten Hove, lezer te Sint Jansklooster

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden