Toch kans op een vrouw als priester?

Maria Magdalena op de preekstoel, ca 1480 á 1520Beeld Philadelphia Museum of Art

Maria Magdalena heeft van paus Franciscus een hogere rang gekregen. Theoloog Angela Holleboom ziet daarin perspectief.

Paus Franciscus heeft onlangs op het hoogfeest van het Heilig Hart van Jezus (vrijdag 3 juni 2016) de gedachtenis van Maria Magdalena (jaarlijks op 22 juli) in rang verhoogd tot feest op de universele liturgische kalender .

Het Decreet van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Regeling van de Sacramenten dat deze beslissing bekend heeft gemaakt, licht toe: in de huidige tijd is de kerk geroepen meer belang te hechten aan de waardigheid van de vrouw, aan de nieuwe evangelisatie en aan het mysterie van de goddelijke barmhartigheid. Deze waarden komen naar voren in het leven van de heilige Maria Magdalena.

Remedie
De secretaris van deze congregatie, aartsbisschop Arthur Roche, stelt in een begeleidend schrijven bij het decreet: de heilige Maria Magdalena 'is getuige van de verrezen Christus en verkondigt de boodschap van de verrijzenis van de Heer, zoals de overige apostelen. Daarom is het juist dat de liturgische viering van deze vrouw dezelfde rang heeft als de vieringen van apostelen op de Algemene Romeinse Kalender en licht werpt op de speciale zending van deze vrouw, die een voorbeeld en model is voor iedere vrouw in de Kerk.'

Monseigneur Roche verwijst ook naar de titel 'Apostola apostolorum' die Thomas van Aquino aan Maria Magdalena gaf, omdat zij de eerste getuige van de verrijzenis was en die verrijzenis verkondigde aan de apostelen. Daarna verkondigden de apostelen die op hun beurt aan heel de wereld.

Moeten we blij zijn met deze beslissing van de paus? We kunnen zeker blij zijn met de open blik en het ruime hart van de paus. Hoe treurig de diagnose ook is dat de kerk meer belang moet gaan hechten aan de waardigheid van de vrouw, paus Franciscus zoekt in elk geval een remedie.

Heilzaam?
Maar of de remedie die hij kiest zo heilzaam is? De remedie roept allereerst een vraag op: is Maria Magdalena nu tot apostel verklaard of niet? De vergelijking van monseigneur Roche van Maria Magdalena met 'de overige apostelen' lijkt te suggereren van wel. De verwijzing naar de titel 'Apostola apostolorum' versterkt die suggestie. Toch wordt zij niet ondubbelzinnig apostel genoemd, het decreet gaat over een liturgische verhoging van rang op de Romeinse Kalender. Stel dat Maria Magdalena met dit decreet niet echt tot apostel verklaard is, maar alleen liturgisch gevierd gaat worden met dezelfde rang als de apostelen. Dat roept de vraag op wat die liturgie dan waard is. Liturgie hoort geworteld te zijn in de werkelijkheid. Liturgie gaat ergens over en werkt iets uit. Als we die verbinding loslaten, kan het geloof een ideeënwereld worden en de liturgie louter ritueel. Dat moeten we niet willen.

Stel dat Maria Magdalena met dit decreet echt tot apostel verklaard is. Dan staat ook een vrouw aan het begin van de apostolische opvolging en daarmee komt de ambtswijding in de rooms-katholieke kerk in principe ook open voor vrouwen. Zo kan de remedie van paus Franciscus verrassenderwijze toch heel heilzaam blijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden