Toch Haagse zorg over Echelon

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over het elektronische spionagenetwerk Echelon dat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië op het continent hebben gericht. Zij houdt er komende herfst een hoorzitting over en voelt dan minister Benk Korthals van justitie aan de tand.

De Kamer volgt daarmee met flinke vertraging het voorbeeld van andere Europese landen. In België, Italië en Denemarken lopen al enige tijd parlementaire onderzoeken naar Echelon, dat op grote schaal telefoon-, fax- en e-mailverkeer onderschept en onderzoekt. De Tweede-Kamerleden reageerden tot nu toe lauw en lieten het bij vragen aan het kabinet.

Voor de hoorzitting wil de Kamer buitenlandse deskundigen uitnodigen. Die moeten vooral licht werpen op de vraag of de Amerikanen en Britten alleen afluisteren voor militaire doelen of zich ook met bedrijfsspionage bezighouden en een organisatie als Amnesty International volgen, zoals beweerd wordt in onderzoeken voor het Europees Parlement.

Groenlinks wil de Belgische deskundigen horen die onlangs rapporteerden aan de commissie uit de Belgische Senaat die de militaire inlichtingendienst volgt. Die vinden dat het bestaan van het spionagenetwerk vaststaat. De hoorzitting vindt waarschijnlijk in september plaats.

Vervolgens zal de Tweede Kamer minister Korthals over de zaak ondervragen. Hij hield tot dusver vragen over Echelon af. Het kabinet zei niet te kunnen bevestigen dat het netwerk bestaat. Zelfs al was dat wel het geval dan zou Den Haag er niets tegen kunnen ondernemen. Een onderzoek had weinig zin omdat andere landen Den Haag geen informatie zouden willen geven over de activiteiten van hun geheime diensten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden