Toch gratie voor briljante codekraker Alan Turing

Meer dan zestig jaar na zijn veroordeling voor homoseksualiteit, heeft de briljante Britse wiskundige Alan Turing dinsdag een koninklijk pardon gekregen. Koningin Elizabeth II verleende hem postuum gratie.

Turing geldt als de grondlegger van de moderne computerwetenschap. Zijn spectaculairste wapenfeit stamt uit de Tweede Wereldoorlog. Hij kraakte toen de geheime code van de Enigma-machine waarmee Duitse onderzeeërs hun berichten versleutelden. Dankzij deze doorbraak zouden duizenden levens zijn gespaard en zou Hitlers val met één à twee jaar bespoedigd zijn.

Na de oorlog ging het bergafwaarts met de 'Einstein van de wiskunde', zoals Turing wel wordt genoemd. In 1952 werd hij veroordeeld voor 'schending van de zeden', oftewel homoseksualiteit. Zijn straf: weg uit het militaire complex waar hij werkte, plus een chemische castratie. Twee jaar later stierf Turing, 41 jaar oud. Vergiftigd met cyaankali. Waarschijnlijk was het zelfmoord, maar vrienden zagen er de hand van de Britse geheime dienst in.

Nadien is Alan Turing beetje bij beetje gerehabiliteerd. In 1966 - een jaar voor de legalisering van homoseksualiteit in Groot-Brittannië - werd er een computerprijs naar hem vernoemd. Er kwam een standbeeld, en in 2009 bood de toenmalige Britse premier Gordon Brown excuses aan voor de 'afschuwelijke' behandeling van de wetenschapper.

Maar officiële gratie ging de regering te ver, zelfs nog in 2011, toen daar een petitie voor was ingediend. De genade kwam er uiteindelijk pas deze week, na een oproep van twaalf Britse wetenschappers om de beschamende veroordeling van hun briljante collega te annuleren.

Zo'n 50.000 lotgenoten die voor hetzelfde zijn veroordeeld, hebben nooit een excuus gehad - laat staan een koninklijk pardon.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden